Nyikita Mazepinnek nem indult könnyen a Forma-1-es karrierje. A Haas orosz versenyzője még debütálása előtt botrányokba keveredett, saját nemzetének színeiben pedig nem is versenyezhet hivatalosan a korábbi orosz doppingbotrányok miatt. A Forma-2 tavalyi 5. helyezettje azonban most újabb problémával szembesült.

Minderről a 22 éves pilóta apja, Dmitrij Mazepin számolt be egy szentpétervári gazdasági rendezvényen. A milliárdos apuka szerint az orosz hadsereg szeretné, ha Nyikita is bevonulna sorkatonának – az egyéves szolgálat minden 18. életévét betöltő fiatalnak kötelező az országban.

“Nyikitának 23 versenye van idén, és azt mondják neki, hogy csatlakoznia kell a sereghez. Azt mondta nekem: apa, mit tegyek? Kéthetente vannak versenyeim” – mesélte a Haas névadó szponzorának tulajdonosa.

“Senki sem akar erre figyelni. Ez nem Nyikita Mazepinről szól, hanem mindenkiről, aki ebben a helyzetben van” – tette hozzá. “Az állam nem foglalkozik a sportolókkal.”

A Forma-1-es pilóták közül a leghíresebb sorkatona Kimi Räikkönen, róla több felvétel is található abból az időszakból, amikor a finn hadsereget szolgálta.