Napos időben, 26 Celsius-fokos levegő- és 48 fokos aszfalthőmérséklet mellett zajlott a 2021-es Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzése a 6003 méter hosszú, 20 kanyaros utcai pályán.

A mezőny kétéves kihagyás után tért vissza az utcai aszfaltcsíkra, melynek felülete rendkívül poros volt, így óvatosan tették meg első köreiket a versenyzők. A pálya némileg változott 2019-hez képest: eltűnt a Forma-1 legszűkebb kanyarkombinációjának balkanyarjából a kerékvető, mely miatt Charles Leclerc is összetörte Ferrariját 2019-ben.

A két Mercedes-versenyzőn, Lewis Hamiltonon, Valtteri Bottason, valamint a Red Bull-os Max Verstappenen kívül mindenki hamar kigurult a pályára, de ők sem vesztegették sokáig az idejüket, az első tíz percben mindenki megtette első métereit Bakuban.

Szabadon nem sokáig száguldozhatott a mezőny, mert 12 perc után virtuális biztonsági autós szakasz lépett életbe. A mesterséges visszalassítás egy percig sem tartott, egy pályabíró szedett össze valami oda nem illőt a pályáról.

Az AlphaTauri japán újonca volt az első, aki bajba került a pályán. Cunoda Juki egy fallal történő koccanás és egy elmért féktáv után percekig ipszilonozott a bukótérben, mire sikerült visszaevickélnie a pályára, majd lassan visszatérnie a bokszutcába csapatához. Sebastian Vettel is járt a bukótérben, igaz, ő az első kanyarnál mérte el magát, ahol szélesebb a zóna, így meg sem kellett állnia ahhoz, hogy megforduljon.

A gyorsabb pilóták is hibázgattak: az AlphaTauri-s Pierre Gaslynak és Hamiltonnak is tolatnia kellett egy alkalommal, de náluk is nagyobbat hibázott Lando Norris az első edzésen egyébként jó formában lévő McLarennel. A brit első helyet érő körön volt a hosszú padlógázas szakasz előtti kanyarig, ám ott majdnem összetörte papaja versenygépét, amikor túlságosan is rátette a kerékvetőre autóját.

Ami az eredményeket illeti, a Red Bull mellett erősen kezdett a Ferrari: az élen végző Verstappen mögött Leclerc és Carlos Sainz zárták az egyórás gyakorlást. Őket Perez követte, ötödikként pedig Daniel Ricciardo végzett a McLarennel. Verstappen fél tizedmásodperccel verte a vörös autókat úgy, hogy az utolsó szektorban, a hosszú egyenesben szélárnyék nélkül autózott. Azzal együtt akár további 7 tizeddel is gyorsabb lehetett volna, de több mért körén is feltartották a hollandot.

F1: Erősen indított a Red Bull Bakuban 2

Charles Leclerc

A Mercedes pilótái csak a 7. és a 10. helyen zártak, de Hamilton és Bottas nem erőltette meg magát igazán az első 60 percben.

Az edzést Nyikita Mazepin egy ütközéssel zárta: a Haas pilótája a falba csúszott a leintés előtt három perccel, de vissza tudott gurulni a bokszba az orosz. Csapattársa, Mick Schumacher a bukótérben ipszilonozva zárta a gyakorlást, éppen ott, ahol korábban Cunoda is manőverezett. Bottas és Norris a leintéskor együtt forgatták meg autóikat a 2-es kanyar bukóterében.

A teljes eredménylista:

F1: Erősen indított a Red Bull Bakuban 3

A hétvége a második szabadedzéssel folytatódik magyar idő szerint 14 órától.