Próbáltam levadászni [Maxot], sokáig nagyon közel voltam hozzá, de próbáltam nem erre gondolni, hanem életben tartani a gumikat

– kezdte mondandóját korábbi csapattársának, a 2009-es világbajnok Jenson Buttonnak nyilatkozva Lewis Hamilton, aki zsinórban második és idei harmadik győzelmét szerezte, miután kiélezett stratégiai csatában legyőzte Max Verstappent, elhúzva a holland Red Bullja mellett hat körrel a leintés előtt.

„Csak sikerült” – tette hozzá megkönnyebbülve. „Viszont nem volt könnyű több mint 20 másodperces lemaradásból visszajönni, de jó móka volt, a csapat pedig remek stratégiával állt elő. Már éppen meg akartam próbálni az előzést, mielőtt kijöttem az utolsó kerékcserére. Hezitáltam is magamban, hogy kijöjjek-e, vagy hagyjam-e figyelmen kívül a csapat hívását és maradjak kint a pályán.”

„Nyilvánvalóan azt tettem végül, amit a csapat kért, mert nagy a bizalom közöttünk. Elismerésre méltó munkát végzett ma mindenki. Micsoda nap!” – zárta a hétszeres világbajnok, aki immár 14 ponttal vezet az összetett élén.

F1: Hezitált Hamilton, hogy hallgasson-e a Mercedesre 2

Úgy fogalmazott a vereség kapcsán Verstappen, várható volt, hogy előnybe kerül a Mercedes. „Miután közepes gumikra váltottunk, látszódott, hogy sokkal több tempójuk van, [Lewis] folyamatosan egy másodpercen belül tudott maradni. Nem sok mindent tudtunk tenni” – mondta a holland, aki 100. Red Bull-os futamát teljesítette Spanyolországban.

„Amikor még egy kiállást beiktattak, tudtam, hogy végünk van, mert már szenvedtem a gumikkal. Lehetett látni körről körre, ahogy közeledik. Könnyű ellenfél voltam. Hiányzott a tempónk, pedig próbáltam megtenni minden tőlem telhetőt. De nem vagyunk ott, ahol lenni akarunk.”

Nem volt sikertörténet a barcelonai futam Valtteri Bottas számára sem, aki a rajt után még a harmadik helyet is elveszítette Charles Leclerc-rel szemben – pozícióját csak az első kiállások alkamával tudta visszaszerezni a finn.

„Trükkössé vált a helyzet, mert buktam egy pozíciót az első körben Charles-lal szemben, aki jobb ívet választott a 3-as kanyarban” – értékelte futamát. „Ez egy kicsit kihatott a versenyemre. Kár érte, de örülök annak, hogy dobogóra állhattam.”