Hatalmas bukás miatt kellett félbeszakítani a vasárnapi Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíjat, amikor Valtteri Bottas és George Russell ütközött. Az már kiderült, hogy a Mercedesnek és a Williamsnek is rengeteg pénzébe fog kerülni a károk helyreállítása, mely különösen érzékenyen érinti őket a költségsapka miatt.

Azóta az is kiderült, hogy Bottasnak az egész szezonjára kihatással lesz a baleset. A 30 G erejű becsapódás a motort sem hagyta érintetlenül, és Andrew Shovlin, a Mercedes vezető mérnöke szerint az alkatrészek nagy része javíthatatlan. “Sajnos nagy része javíthatatlanul megsérült” – mondta, hozzátéve, hogy egyelőre azon dolgoznak, hogy a megfelelő erőforráselemek eljussanak a soron következő Portugál Nagydíj helyszínére.

Bottas ezzel több erőforrás-komponenst is elvesztett, ami érzékenyen érintheti őt az idei bajnokságban. A 23 futamra ugyanis összesen három belső égésű motor, hő- és fékenergia-visszanyerő rendszer, valamint turbó, illetve 2-2 akkumulátor és vezérlőelektronika áll a versenyzők rendelkezésére.

F1: Jelentős hátrányban lesz idén Bottas 2

Az imolai versenyt követően felmerült a kérdés, hogy hogyan volt képes egyáltalán Russell a mezőny egyik leggyengébb autójával megtámadni Bottast. Erre szintén Shovlin válaszolt. “Valtteri számára nehéz volt az átmeneti gumikon megközelíteni a többi autót. Küszködött a hőmérséklettel, annak hiánya pedig – főként a futam elején – tapadáshiányban jelentkezett.”

“Amikor Valtteri olyan közel került egy autóhoz, hogy előzhetne, az első tapadás lecsökkent és nem igazán tudta követni olyan távolságból az előtte haladókat, ami lehetővé tette volna az előzést” – magyarázta a mérnök.