Nem kezdődött egyszerűen az Aston Martin számára a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj: Lance Stroll jobb hátsó féke kigyulladt a rajtrácsra vezető körön, ezért mindkét zöld autót alaposan átnézték az érintett területen még a piros lámpák kialvása előtt. Sebastian Vettel azonban pórul járt: a munkálatok elhúzódtak, ezért csak a bokszutca végéről kezdhette az imolai száguldást.

Mivel nem kerültek fel autójára időben a gumik, ezért még büntetést is kapott. Vettel számolt is ezzel, ám a stewardok a lehető legrosszabb pillanatban osztották ki ezt neki, holott már a rajt után megkaphatta volna. A német épp slick gumikra váltott a felszáradó pályán, ám a stop-go büntetése miatt teljesen kihűltek a vizes aszfalton gumijai.

“Nem tudom, mit csináltak a stewardok. Talán a kávégép szűrője telt meg és azt kellett helyrerakni” – élcelődött a négyszeres világbajnok a lassú döntéshozatalon. “Sokkal jobb versenyünk is lehetett volna, ha az FIA éberebb. Azt hiszem, megszegtük a szabályokat, tudtuk, hogy büntetést kapunk, de nem foglalkoztak vele a verseny közepéig.”

“Addigra a büntetés sokkal többe került a számunkra, mint amennyit a verseny elején jelentett volna. Ez nem túl professzionális” – fakadt ki Vettel. “De nem ez volt számunkra a döntő. Rengeteg gondunk volt, nem volt olyan problémamentes versenyünk, mint amiben reménykedtünk.”

A 33 éves pilótát a 14. helyen értékelték, de a kockás zászlót már nem látta meg: az utolsó kör előtt a bokszba gurult váltóprobléma miatt.

A német a piros zászlóval megállított futamon érdekes dolgot tett: két különböző sisakkal versenyzett Imolában. Míg a megszakítás előtt a német zászló színeivel díszített fejvédőt viselt, a folytatásban már a rózsaszín csíkos sisak volt rajta. Ennek oka a verseny második felének időjárása lehet: a pink sisak rostélya sötétebb, míg az első szakaszban a sok felverődő víz miatt a világosabb plexi jelentett jobb látási viszonyokat.

F1: Futam közben cserélt sisakot Vettel 2
F1: Futam közben cserélt sisakot Vettel 3