Habár George Russell mercedeses bemutatkozása a tavalyi Szahíri Nagydíjon meggyőzőre sikerült, idén sem kapott helyet a bajnokcsapat felállásában. Ez részben annak is köszönhető, hogy a brackley-iek meglehetősen korán, még a nyáron aláírták az egyéves szerződéshosszabbítást a finn pilótával.

Marc Priestley, a McLaren korábbi szerelője szerint csúnyán ráfázhat döntésére a Mercedes, Max Verstappen és a frissen leigazolt Sergio Pérez személyében ugyanis erős felállással rendelkezik a Red Bull. „Szerintem igen” – válaszolt határozottan arra a kérdésre az immár évtizedes F1-es újságírói és műsorvezető múlttal rendelkező brit, hogy a Mercedes meg fogja-e bánni, hogy megtartotta Bottast.

„Megbánják majd, amennyiben Pérez valóban erősebb lesz Bottasnál, és így két csapat harcolhat a világbajnoki címért. Eddig a Mercedes mindig előnyben volt, mert övék volt a mezőny két legerősebb autója. Ez azonban többé már nem igaz: a Red Bull gyorsabbnak tűnik, legalábbis nagyon közel került” – utalt az egyelőre kiélezettnek tűnő bajnoki csatára.

„Verstappen és Pérez elöl lesznek, ezért a Mercedes bánni fogja, hogy nincs egy annyira erős második pilótája, mint ezek a srácok elöl” – fejtegette a Mercedes helyzetét, majd a megoldásra is kitért: „Pedig lehetett volna, ha George Russellt választják.”

F1: Nagy árat fizethet döntéséért a Mercedes 2

Priestley szerint nem Bottast, hanem Russellt kellett volna választania a Mercedesnek, még ha az rizikós is lett volna.

Priestley hozzátette, hogy ebben az esetben is fel lenne adva a lecke, mert Russellnek komolyak az ambíciói, világbajnok szeretne lenni. „Hisz magában és abban, hogy Lewis Hamilton után ő lehet a következő nagyszerű brit versenyző, ezért nem akar visszavenni” – jelentette ki Russellről.

Arra is kitért, hogy amennyiben Hamilton és Russell egy csapatba kerülnek, hasonló rivalizálás kerekedne belőle, mint a brit és az akkor kétszeres világbajnoki címvédő Fernando Alonso között, ami végül a McLaren világbajnoki címébe került.

„Jelenleg Pérezt jobban fenyegeti a csapaton belüli csata veszélye, míg Valtteri kissé halványul ebből a szempontból. Tudjuk, hogy remek teljesítményre képes, a gyorsasága megvan hozzá, de nem mindig állnak össze úgy a dolgok nála, így történt ezen a hétvégén is.”

„Habár Pérez még tanul, küzdeni akarását, versenytempóját és elszántságát nagyra becsüli a Red Bull” – zárta gondolatait.