Habár a Liberty Media érkezésével Bernie Ecclestone 2017 óta már nem irányítja a Forma-1-et, a brit üzletember neve örökre összeforrt a sportággal. 90 éves kora ellenére a mai napig aktív, véleményét pedig még most sem rejti véka alá, legyen szó bármilyen témáról.

Nemrégiben az olasz La Stampa beszélgetett Ecclestone-nal, és természetesen szóba került a Ferrari 2020-as szenvedése is. A maranellóiaknak nem alakult túl jól az év vége: a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjtól a csapatfőnök Mattia Binotto betegség miatt távol maradt, míg a Ferrari vezérigazgatója, Louis Camilleri váratlanul lemondott.

“Nem akarok megbántani senkit, de én mindig úgy hittem, hogy a problémát az olaszok jelentik” – jelentette ki Ecclestone. “Mindannyian irányítani akarnak, és mindenkinek megvan a saját ötlete. Nem mondom azt, hogy ez így nem lehet jó, de muszáj bevonniuk a németeket, a franciákat, az angolokat – olyan embereket, akik másképp gondolkodnak.”

Beszólt a Ferrarinak a Forma-1 korábbi ura 2

Bernie Ecclestone

Ecclestone-t a Ferrari jelenlegi helyzete 1993-ra emlékezteti: ebben az évben érkezett a csapathoz a későbbi hatalmas sikerek alapjait lefektető Jean Todt. “Emblematikus volt, ami vele történt. Az olaszok nem akarták őt, de meggyőztem őket, és a dolgok jóra fordultak.”

“Binotto jelenleg egy kényelmetlen pozícióban van. Nem tudom, hogy ő egyáltalán csapatfőnök akart-e lenni. Ő egy mérnök, és mindig is a technikai dolgokkal foglalkozott. Amire Maranellóban szükség lenne, az egy jó menedzser, aki a megfelelő embereket a megfelelő helyükre teszi. Három évvel ezelőtt úgy gondoltam, Flavio [Briatore – a szerk.] tökéletes ember lenne ehhez: jó ötletei vannak, tudja, hogyan válasszon embereket és nem politikus. Jelenleg azonban túlságosan is lekötik a vállalatai” – mondta Ecclestone.