Csütörtök éjjel robbant a vörös bomba, miszerint a maranellói márka vezérigazgatója, Louis Camilleri azonnali hatállyal lemond pozíciójáról. Döntését részletesen nem indokolta, mindössze annyit lehet tudni, hogy személyes okokból távozik.

A Ferrarinak még nem volt ideje az utódkeresésre sem, annyira hirtelen született meg a döntés, ezért ideiglenesen John Elkann, a márka elnöke veszi át a tisztséget.

F1: Sokkoló bejelentés a Ferrarinál 1

Louis Camilleri

Camilleri a Ferrari mellett a Forma-1-es csapat legnagyobb támogatójának, a dohánygyártó Philip Morrisnak is az egyik vezetője volt, de arról a pozícióról is lemondott.

A szakember 2018-ban lett vezérigazgató az autómárkánál, miután elődje, Sergio Marchionne váratlanul elhunyt. Több F1-es nagydíjhétvégén is feltűnt ez idő alatt, és szoros kapcsolatban volt Mattia Binotto csapatfőnökkel is (aki csütörtökön betegségre hivatkozva visszautazott Maranellóba a szezonzáró helyszínéről – lehetséges, hogy valójában a Camilleri-helyzet volt a háttérben).

Bő kétéves regnálása alatt a márka értéke jelentősen megnövekedett: 113-ról 179 euróra emelkedett a Ferrari részvényárfolyama, valamint sikerült a koronavírus-járvány idején is növelni az eladott utcai autók mennyiségét.

“A Ferrari az életem része. Az, hogy vezérigazgatóként szolgálhattam, hatalmas privilégium. Büszke vagyok a cég által 2018 óta elért eredményekre, és tudom, hogy a Ferrari legjobb évei még csak ezután következnek” – idézi Camillerit a maranellóiak sajtóközleménye.

“Tudom, hogy ez nem volt könnyű döntés számára, de mindig ez a helyzet az ilyen fontos döntéseknél, és ezt tiszteletben tartjuk” – mondta ideiglenes utódja, Elkann az ex-vezérigazgatóról.