Az elmúlt két évben Nyikita Mazepin bőszen készült a Forma-1-es debütálására: privát tesztnapokon nyúzott egy két évvel ezelőtti Mercedest, a pletykák szerint napi egymillió eurós összegért. A múlt héten aztán elhárult minden akadály az álma elől: a Forma-2 összetett ötödik helyével elegendő szuperlicenc-pontot gyűjtött ahhoz, hogy az F1-ben vezethessen, a Haas pedig le is igazolta Mick Schumacher mellé az oroszt.

Ám néhány napja hatalmas botrányba keveredett Mazepin: Instagramján egy olyan videó jelent meg, melyen egy lány melleit fogdossa egy autóban. Az esettől mindenki elhatárolódott, jövő évi csapata pedig súlyos következményeket lengetett be az eset miatt.

Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy a Mercedes bejelentette, hogy felrúgva az eredeti terveket, a szezonzáró verseny utáni kedden, a fiatal pilóták tesztjének nevezett programon nem Mazepin, hanem a Forma-2 tavalyi bajnoka, Nyck de Vries és a bajnokcsapat tartalékversenyzője, Stoffel Vandoorne ülhet a fekete versenygép volánja mögé. Mindketten a Mercedes Forma-E csapatát erősítik.

Lépésük teljesen érthető lenne, ám Toto Wolff csapatfőnök szerint teljesen más áll a módosítás hátterében. “Ők a gyári versenyzőink a Forme-E-ben, szuper munkát végeznek. Azzal együtt, hogy Stoffel nem ülhetett autóba múlt hétvégén, egyértelműnek tűnt, hogy őket tesszük a kocsiba” – utalt az osztrák arra, hogy a korábban a McLarent erősítő belga helyett George Russell foglalhatta el a koronavírusos Lewis Hamilton helyét.

F1: Hoppon maradt a botrányhős pilóta 2

Toto Wolff

Wolff kategorikusan cáfolta, hogy a botrányos videó miatt álltak volna el a Mazepinnal közös teszttől. “Nem, ennek semmi köze hozzá. A legfontosabb dolog, hogy tanuljunk is a tesztből.”