Valtteri Bottas hajszállal ugyan, de megszerezte a pole-t a Szahíri Nagydíjra beugró csapattársa, George Russell előtt, a versenyen azonban csak másodhegedűs szerepet játszott. Russell már a rajtnál elment Bottas mellett, és gyakorlatilag végig kontrollálta a versenyt a Mercedes bokszutcai szerencsétlenkedéséig.

A bokszban Bottasszal is alaposan kiszúrtak, amikor a szerelők összecserélték a kerekeket, innentől csak a túlélés lehetett a cél a számára. Az addig nyújtott teljesítménye viszont a Mercedes számára sem volt meggyőző, Toto Wolff csapatfőnök hangot is adott az elégedetlenségének.

“Az egész versenyt a csapattársa mögött töltötte. Ezt meg kell beszélnem vele és a csapatával is, ma nem volt valami ragyogó” – kritizált Wolff. A csapatfőnököt megkérdezték arról is, köze lehetett-e Bottas gyenge teljesítményéhez annak, hogy túl nagy nyomás volt rajta.

“Nem tudom, hogy erről van-e szó, vagy arról, hogy a világbajnokságot már amúgy is elveszítette.”

Russellt ellenben nem győzte dicsérni Wolff. “Egy új csillag született ma. Bocsánatot kértünk tőle. Nem akartunk túl magas elvárásokat támasztani vele szemben, de folyamatosan felülteljesített.”

“A versenyzése hihetetlen volt. A rajtnál az övé volt a legjobb reakcióidő, noha az autót nem rá építettük, túl kicsi neki. A kormányon lévő fülek nem passzolnak az ujjaihoz, mégis átvette a vezetést, és briliáns versenye volt, amit kétszer is megnyerhetett volna. Ez valójában nem egy szomorú nap számára.”

Amennyiben a hétvégi szezonzáró előtt Lewis Hamilton időben tud negatív tesztet produkálni, visszaülhet a Mercedesbe, ellenkező esetben az utolsó futamon is Russell helyettesíti majd a hétszeres világbajnokot.