Lewis Hamilton koronavírusos, a Mercedes hétszeres világbajnoka ezért kénytelen kihagyni a Szahíri Nagydíjat. Helyét honfitársa, a Williamsnél versenyző George Russell foglalhatja el, akinek nem ismeretlen a bajnokcsapat: az utóbbi években többször is tesztelte már az ezüstszínű versenygépeket.

“Toto [Wolff, a Mercedes csapatfőnöke – a szerk.] kedden hajnali 2-kor hívott telefonon. Éppen a fürdőszobában voltam, így egy kissé kínos volt a helyzet. Megkérdezte, ‘George, a fürdőben vagy?’ és én mondtam, hogy ‘Sajnálom, igen’.”

Miután Russell megtudta a számára jó hírt, állítása szerint álmatlan éjszakája volt, de a hétvégét már úgy közelítette meg, hogy nem támaszt elvárásokat magával szemben. “Részemről nincs nyomás. Az utolsó pillanatban dobtak a mély vízbe, két éve nem vezettem a szimulátort, az ülésem három évvel ezelőtti, és rengeteg infót kell megtanulnom.”

F1: Alig fér be a Mercibe Russell, kisebb cipőben fog vezetni 2

Russell valós teljesítményét a hétvégén jobban is megismerhetjük, hiszen össze lehet majd hasonlítani Valttteri Bottasszal. “Nem lesz egyszerű ellene. Úgy vélem, jó helyzetben vagyok, nem helyezek magamra nyomást. Kihajtok, élvezni fogom, és nem lesznek célok. Nem számítok elvárásokra Toto és a Mercedes részéről, hiszen egy futam alapján nem lehet valakit megítélni. Ez a hétvége a tanulásról szól, főleg a pénteki nap.”

A helyettes majdnem egy fejjel magasabb, mint Hamilton, így nem volt egyszerű feladat bepasszíroznia magát az autóba. “Szűkös a hely. A 11-es méretű lábam is nehézséget okoz, eggyel kisebb méretű cipőt kell felhúznom, mint ami jó lenne, ez egy kis kényelmetlenséget okoz. De ezt a fájdalmat el tudom viselni” – mondta Russell.

A csapattárs Bottas szerint ez a hétvége nem lesz számára különlegesebb azzal, hogy vélhetően a Mercedes jövőbeli állandó pilótája ellen kell mennie. Szerinte a média kissé felfújja a Bottas-Russell összehasonlítást, bár elismerte, kikapnia kissé kínos lenne. “Természetesen ez egy lehetőség George-nak, hogy megmutassa, mit tud. Nekem saját feladatom van, és arra koncentrálok. Szerződésem van a következő évre, nem érzek magamon plusz nyomást.”

F1: Alig fér be a Mercibe Russell, kisebb cipőben fog vezetni 3

“Mindig spekulálnak arról az emberek, hogy George érkezik a helyemre. De ez egyúttal egy lehetőség arra is, hogy megmutassam, megérdemlem ezt a helyet. Bízom magamban, tudom, mit kell tennem. Ha előttem végez, az nem festene jól, de én olyan személy vagyok, aki pozitívan gondolkodik” – tekintett előre a finn.