A haasos Romain Grosjean vérfagyasztó balesetet szenvedett a vasárnapi Forma-1-es Bahreini Nagydíj első körén, a szalagkorlátba robbanó autó, a lángtenger láttán mindenki a legrosszabbra gondolt.

A francia pilóta végül gyorsan, és a körülményekhez képest hihetetlenül kis sérülésekkel távozott a helyszínről, de sokkal rosszabb vége is lehetett volna a dolognak.

A Mercedes főnöke, Toto Wolff elmondta, hogy utóbbi esetben ők már nem indultak volna el a verseny újraindításakor.

„Röviden beszéltünk erről Lewis szobájában, de addigra már láttuk, hogy Romain kint van az autóból. De ha – isten ments! – jobban megsérült volna, valószínűleg visszavonultunk volna a futamtól. Egy ember egészsége és élete sokkal fontosabb, mint a versenyzés.”

A bahreini dobogósok „leülős” interjúján is előkerült a téma, Lewis Hamiltonékat arról kérdezték, hogy ilyen esetben jó lenne-e, ha a pilótákra bíznák, a baleset visszaülnek-e az autóba.

„Szerintem nem. Mármint nem mi vagyunk a biztonság felelősei, mi azért vagyunk itt, hogy végezzük a magunk dolgát, a biztonság kérdésében pedig az FIA-ra hagyatkozunk, és bízunk is bennük. Szóval nem” – mondta a győztes angol pilóta.

A Red Bull-os Max Verstappen a tőle megszokott nyerseséggel sokkal sarkosabban fogalmazott:

„Értem, hogy valaki miért nem akarna újra versenyezni, de csapatfőnökként kirúgnám az illetőt. Ha valaki azt mondaná, hogy nem akar versenyezni, csapatfőnökként én megmondanám, hogy akkor soha többet nem ülsz az autóba!”

A renault-s Daniel Ricciardo a futam után keményen elítélte az F1-et, amiért annyiszor megismételték Grosjean-baleset felvételeit, de Wolff szerint nem volt választás:

„Úgy gondolom, a mai világban már semmit sem lehet rejtegetni. Ha az FOM nem mutatja, valaki egy mobillal filmezte volna és mutatta volna ő, szóval jobb a transzparencia. Félelmetes, nyers képek voltak, de ha az F1 nem transzparens, azzal csak azt kockáztatja, hogy valaki más mutat valamit, amire aztán semmi befolyásuk.”