A Red Bullhoz a tavalyi idény második felére beültetett Alexander Albon az elmúlt szűk másfél szezonban összességében nem teljesített jobban, mint elődje, a Toro Rossóhoz/AlphaTaurihoz visszaküldött elődje, Pierre Gasly, jó ideje nyílt titok, hogy az energiaital-gyártó a lecserélését mérlegeli.

Albon az elmúlt pár hétvégén nem sokat tett azért, hogy megtarthassa az ülését, miközben a pótlására talán legalkalmasabb pilóta, a Racing Pointtól az év végén távozni kényszerülő Sergio Perez hozta a pontokat, Isztambulban a 2. lett, és a Bahreini Nagydíjon is dobogóra állhatott volna, ha pár körrel a vége előtt nem adja meg magát a Mercedes-motor az autójában.

Perez kiesésével épp az őt a pályán befogni nem tudó Alex Albon lépett előre a 3. helyre, megszerezve ezzel második F1-es dobogós helyezését.

A csapatfőnök, Christian Horner a futam után dicsérte a fiatal versenyzőt.

„Úgy gondolom, hogy Alex jó versenyt teljesített ma. Sergio peches volt, Alex pedig hasznot húzott az ő balszerencséjéből, szerintem pontosan ezt szeretnénk látni tőle. A pénteki baleset utáni magára találása is szép volt. A pénteki autótörés után szombaton a negyedik rajtkockába kvalifikált, aztán ott volt, hogy lecsapjon, amikor Sergiónál beütött a krach. Ez az első kettős dobogónk a 2017-es Japán Nagydíj óta, és az első bahreini dobogós helyezésünk 2013 óta” – nyilatkozta.

Ami a brit-thai pilóta Red Bull-os jövőjét illeti, Horner semmit sem árult el.

„Csakis a szezonzáró után hozunk döntést. Mi minden lehetőséget megadunk neki, szeretnénk, ha jól teljesítene. Úgy gondolom, végig egyértelműek voltunk ezt illetően, a maihoz hasonló napok pedig az ő ügyét segítik, de azért van még két futam.”

„Sergio a lehető legjobb munkát végzi, hogy a jelöltjeink közé tartozzon, de ma Alex volt szerencsés a dobogóval.”

Max Verstappen messze nem volt ilyen diplomatikus, a holland kerek perec kimondta, hogy csapattársa nem volt elég jó:

„Ha az ember 30-40 másodperce lemarad a csapattársától, az nem valami jó, hát nem? Lehetek őszinte? Nagyon sajnálom Checót (Perez), ugyanis nagyon erős futama volt, persze nem rossz, hogy Alex állhatott a dobogóra.”

Mivel a Red Bull a fentiek alapján csak bő két hét múlva dönt a 2021-es felállásról, úgy sejthető, hogy nem Perezt fogják választani, hiszen a mexikói ma estére tűzött ki sajtótájékoztatót, amelyen logikusan nem a Red Bull-os átigazolását jelenti majd be.