Bár lassan egy hónapja történt, nem akar elülni Max Verstappen mongolozási ügye.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a holland pilóta az anyanyelvében is szalonképtelen, de alapvetően nem rasszista jellegű „mongol(idiótá)nak” bélyegezte a szabadedzésen vele ütköző Racing Point-os Lance Strollt.

A kiszólás híre eljutott Mongóliába is, az ázsiai ország volt külügyminisztere, jelenlegi ENSZ-nagykövete, Lundeg Purevsuren a csapatnak, a szponzoraiknak, a Red Bull-főnök Duetrich Mateschitznek és a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) elküldött levélben tett panaszt és követelt bocsánatkérést.

Miután Verstappen mindössze egyetlen interjúban, félszívvel érintette a témát, Purevsuren az ENSZ-nél is bepanaszolta a Forma-1-es versenyzőt.

A Formula1News.co.uk most új adalékkal járult hozzá a sztorihoz: a lap birtokába jutott annak a levélnek, melyet a Red Bull-partner Siemens küldött a mongol kormánynak.

A német multicég azt írta, elutasítják „a diszkrimináció, az üldözés, személyes támadás minden, akár csoportot, akár egyént illető formáját”, és hogy „világossá tették” ezt a Red Bull felé is.

„A csapat biztosított minket, hogy megtették a szükséges lépéseket, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő újra. Verstappen úr nyilvánosan bocsánatot kért a viselkedéséért” – írta a Siemens kormányzati kapcsolatokért felelős illetékese, Torsten Ende.

A Formula1News.co.uk megkereste a levél kapcsán Mongólia egyesült királyságbeli kulturális attaséját, Unro Janchivot, aki más képet festett:

„Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy Max Verstappen bocsánatot kért, a mongol kormány továbbra is várja, hogy halljon felőle és a csapattól. Nem kért bocsánatot tőlünk, ahogy a nagykövet felhívására sem reagált” – panaszolta, hozzátéve, hogy emiatt továbbra is napirenden tartják az ügyet.