Max Verstappen ütközött Lance Stroll-lal a múlt heti Portugál Nagydíj második szabadedzésén, a pillanat hevében, az autóban ülve sértegette a Racing Point versenyzőjét. Verstappen “lemongolozta” a kanadait – a Down-kór régies nevéből, a korábban a magyarban is használt mongolidiotizmusból leszármazott kifejezés a hollandban ma sokkal tágabb értelemben használt, valami olyasmit jelent, hogy ostoba fogyatékos. Erős, szalonképtelen, de az etnikumhoz, rasszhoz nem közvetlenül kapcsolódó szitokszó.

Sok más mellett a – skóciai – mongol közösség is bocsánatkérésre szólította fel Verstappent, ők úgy érezték, hogy a Red Bull versenyzőjének szidalmai rasszista jellegűek voltak.

Verstappen nem kapkodta el, most kért bocsánatot – vagyis fogjuk rá, hogy megtette. “Előfordul az ilyesmi a pillanat hevében” – magyarázta Verstappen a De Telegraafnak.

“Nem akartam senkit megsérteni, csak dühös és csalódott voltam abban a pillanatban. Olyan világban élünk, ahol minden érzékeny téma lehet. Volt egy jó kis beszélgetésünk Lance-szel az eset után, senkiben sem maradt tüske.”