Fernando Alonso 2018 végén, négy évnyi mclarenes küszködés után szállt ki a Forma-1-ből, hogy más kategóriákban keressen – és találjon – sikereket. A spanyol a távozás idején sem zárta ki a visszatérést, így nem is volt akkora meglepetés, hogy idén nyáron bejelentették, 2021-től újra a számára világbajnoki címeket hozó Renault-nál – pontosabban az átbrandelés után Alpine-nál – vezet majd.

„Tárgyaltam pár csapattal, de végig a Renault volt a fő jelöltem. Két okból. Az egyik a várakozás, hogy a középmezőnyből felépítsünk valamit, ez nagyon vonzó volt számomra. A másik pedig az volt, hogy ennél a csapatnál mindenkit ismerek, tudom, milyen szenvedéllyel viszonyulnak a versenyzéshez. Harmadszor igazoltam ide, tudom, hogy otthon fogom érezni magam” – nyilatkozta a hétvégén Imolában a Sky Sportsnak.

Bár a csapat még nem adott ki friss infókat vagy felvételeket, Alonso ma és holnap Bahreinben tesztel a Renault 2018-as autójával. Idén nem először vezet F1-est, három hete már az idei járgányt is meghajtotta Barcelonában egy forgatási nap keretében.

„Lenyűgöző volt. Egészen különleges élmény, amikor két év távollét után vezet újra Forma-1-es autót az ember, minden olyan meglepetés, mint ha először tenné. Egyszerűen kellenek ezek a körök. Egy bizonyos szintig a szimulátor is jó, de azért kellenek az autó erőhatásai is, a nyak terhelése. Edzhet az ember akármennyit otthon, az igazi autót nem tudja helyettesíteni, szóval a lehető legtöbbet akarok vezetni” – mondta a tesztelésről.

A kérdésre, hogy vajon mikor kerül újra csúcsformába, így felelt:

„Igazából arra számítok, hogy rögtön felveszem a ritmust, de azt is tudom, hogy lehet, hogy az első pár futam kihívást jelent majd. Nem is csak a tempó szempontjából, hanem a kormány kezelőszervei, az utasítások, a számomra új dolgok miatt – ezekhez kell egy kis idő. Tisztában vagyok vele, hogy az elején egy kicsit küszködhetek, de szeretném, ha nem így lenne.”