A verseny első felében ugyan a pole pozíciós Valtteri Bottasnak állt a zászló, a finn versenyzőnek sérült autójával esélye sem maradt labdába rúgni a győzelemért, így Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíjat. A brit megszerezte idei 9. és karrierje 93. sikerét aratta, míg a Mercedes zsinórban hetedik konstruktőri vb-címét ünnepelheti, ami egyedülálló a bajnokság történetében.

A két Mercedes mögött – nem kis meglepetésre – az idei második dobogóját szerző Daniel Ricciardo ért célba a harmadik helyen a Renault-val. Az ausztrál ennek örömére „shoeyzott” egyet, sőt Hamiltont is megitatta cipőjéből, ha már a három héttel ezelőtti Eifel Nagydíjon megfeledkezett őrült szokásáról.

F1: Visszatért az őrült szokás a dobogóra 2

A dobogósokkal a korábbi Forma-1-es pilóta, a 2010-es DTM-bajnok Paul di Resta készítette az interjúkat a verseny után.

Lewis Hamilton (Mercedes, 1.): „Kimerítő verseny, pedig megvolt a tempónk, a rajtom viszont gyengén sikerült. De nézzenek csak a csapatomra, tudom, hogy a fiúk-lányok, a brixworthi üzemben is, el nem ismert hősök. Ők azok, akik sosem adják fel, csak nyomják tovább, felemelnek és innoválnak. Az emberek azt érezhetik, talán már megszoktuk, de mindig úgy érezzük, hogy az első győzelmünket szereztük, mégpedig a csapatszellemnek köszönhetően. Örökké hálás leszek azért, hogy ennek része lehetek, és egy ilyen rekordot dönthetünk meg. Korábban soha senki nem volt erre képes. Hihetetlen… Hétszeres világbajnokok vagyunk, és ez olyasvalami, amit egy nap az unokáimnak elmesélhetek.”

Toto Wolff (csapatfőnök, Mercedes): „Erre büszkének kell lennünk. Olyan csapatunk van, ami együttesen bámulatos. Ez a pillanat elképesztő büszkeséggel tölt el, ezekkel a srácokkal. Büszke vagyok arra, hogy a része lehetek. Amíg mindnyájan motiváltak és energikusak vagyunk, egymást hajtjuk tovább. Semmi kétség, jövőre még több verseny lesz, és már várjuk az új kihívást.”

Valtteri Bottas (Mercedes, 2.): „Azt gondolom, a sérülés igencsak éreztette hatását. A 7-es kanyar kijáratánál törmelék volt, amit már nem volt időm elkerülni. Az autóban ülve látta, próbáltam nem ráhajtani a gumikkal, nehogy megsérüljenek, de ez eléggé trükkössé tette az autó vezetését. Keményen nyomtam, hogy Maxot magam mögött tartsam. Ehhez azonban a határaimat kellett feszegetnem, ami néhány hibához vezetett. Balszerencsés voltam.”

Daniel Ricciardo (Renault, 3.):  „Elég bizarr volt. Nem is tudtam, mi történt Maxszal, ezzel viszont harcba szálltunk a dobogóért. Kvjat nagyon jött mögöttem, de sikerült feltartóztatni – elég szórakoztató volt. De Cyril [Abiteboul, a Renault csapatfőnöke – szerk.] nem kap újabb tetoválást…”

F1: Visszatért az őrült szokás a dobogóra 3