2014 óta kizárólag a Mercedes nyert konstruktőri bajnoki címet a Forma-1-ben, és gyakorlatilag biztos, hogy idén – zsinórban hetedszer – is ők zárnak az élen.

Matematikailag már a Portugál Nagydíjon is esélyük volt erre, ám a hétvégi imolai versenyen már teljesen reális lehetőség lesz a győzelem.

A Mercedes jelenleg 209 ponttal vezet a Red Bull Racing előtt, az Emilia-romagnai Nagydíjat is beleszámolva pedig csapatszinten maximálisan 220 pont gyűjthető még, így ha Lewis Hamiltonék vasárnap legalább 11 pontot szereznek, vége a játéknak. (Pontegyenlőség sem lenne elég Max Verstappenéknek, ugyanis a futamgyőzelmek számában már nem előzhetik meg a Mercit.) 

Ahhoz, hogy a Mercedes már vasárnap újból világbajnok legyen – és zsinórban hetedik győzelmével új rekordot állítson fel – elég, ha Hamilton vagy Valtteri Bottas egy 4. helyet, vagy akár egy 5. helyet plusz a leggyorsabb kört hoz, még akkor is, ha Verstappen és Alexander Albon az 1-2. helyen zár.

A Red Bull kettős győzelme és a Mercedes egyidejű egyautós nullázása, valamint másik autós 4. helye igen valószínűtlen, ezért Imolában szinte biztosan bajnokavatás következik.