A Forma-1 vezetése még tavaly vetette fel, hogy – az amúgy a közönség és a versenyzők által is kedvelt, 2006 óta bevált – jelenlegi időmérőt 2020-ban egyes versenyhétvégéken, kísérletképp fordított rajtrácsos futamokkal helyettesíthetnék.

A kezdeményezést idén már kétszer leszavazták a csapatok, előbb csak a Mercedes és szövetségese, a Racing Point, majd többen is, de a Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn az egészen valószínűtlen eredményt hozó Olasz Nagydíj után újra elővette a témát.

A RaceFans veterán szakírója, Dieter Rencken értesülése szerint az F1, az FIA és a csapatok hétfői, portugáliai megbeszélésén megint tárgyaltak arról, hogy 2021-ben néhány hétvégén kísérletezzenek, de mivel a világossá vált, hogy a csapatok részéről nem lenne meg a többségi támogatás, nem is bocsátották szavazásra a kérdést.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt sem szereti a fordított rajtrácsos versenyeket, korábban jelezte, hogy aktívan nem fogja akadályozni az F1-es bevezetést, de bármikor is szavazzanak erről, ő a többséggel fog tartani.