A két héttel ezelőtti, kaotikus Olasz Nagydíj után – melyen a szokásos szereplők helyett három középmezőnybeli pilóta zárt a dobogón – a Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn arról beszélt, hogy Monza megmutatta, miért kellene bevezetni a fordított rajtrácsos sprintfutamokat az F1-ben.

Bár az F1 vezetése részéről egyértelmű a szándék, úgy tűnik, még a sportágat felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke is inkább ellenzi a tervezett újítást.

„A meglepetések a sport lényegéhez tartoznak” – mondta Jean Todt az Auto Motor und Sportnak. „A Forma-3-ban, a Forma-2-ben sem tetszik nekem (a fordított rajtrácsos futam), szerintem az nem igazi versenyzés.”

„Úgy nem működik a dolog, ha mesterségesen próbáljuk izgalmassá tenni. Én ellene fogok szavazni, ha arra kerül a sor, de ha a többség mellette van, akkor elfogadom” – tette hozzá.

F1: „Ez nem igazi verseny” 2

Mugellóban több versenyzői is reagált Brawn felvetésére, a pilóták is elutasítók voltak.

„Az az igazság, hogy a mezőny egyik, ha nem a leglassabb autójában ülve egyszerűen élve falnának fel minket (a fordított rajtrácsos versenyen)” – mondta a mezőny végi Williamsnél vezető George Russell.

„Őrült módjára védekeznénk, hogy megpróbáljuk magunk mögött tartani a gyorsabb autókat. De versenyzőként hülyét csinálnánk magunkból, amikor a sokkal gyorsabb autók ellen küzdenénk, amikor azok 10 méterrel később tudnak fékezni, egészen hátulról is meg tudnak érkezni. Élmenő autóban ülve nagyon is tetszene a dolog, mert az előzések miatt úgy kész hősöknek tűnnénk pusztán azért, mert sokkal erősebb autóban ülünk.”

„Lehet, hogy így nekünk is nagyobb esélyünk lenne a pontszerzésre, de Nicholasszal (Latifi, csapattárs) és a haasos, alfás srácokkal együtt egyszerűen lehetetlen lenne számunkra, hogy sokkal gyorsabb járgányok ellen csatázzunk” – magyarázta az angol.

F1: „Ez nem igazi verseny” 3

Ugyan idén a pocsék Ferrarival ő is a sűrűjében van, az amúgy élmenő Sebastian Vettel is élesen kritizálta az elképzelést:

„Ha abba az irányba megyünk, azzal csak azt bizonyítjuk, hogy nem voltunk képesek olyan szabályokkal és eszközökkel előállni, amelyek összébb ráznák a mezőny és jobbá tennék a versenyzést. Emlékezzünk csak, (tavaly) új első szárnyakat kellett készíteni, ami mindenkinek egy vagyonba került, de végső soron nem igazán változtatott a versenyzésen, szóval szerintem ez is hiba lenne.”

„Úgy gondolom, 2022-ben kell bíznunk, a nagy szabályváltozásokban. A fő problémákat kell kezelnünk, nem lutrit játszanunk. Szerintem a fordított rajtrács egyszerűen ellentétben áll a sport, a verseny lényegével. Versenyzőként akármennyire is nem szeretem, ha mások győznek, el kell fogadnom, hogy ők jobb munkát végeztek, tehát sportszempontból hiba lenne így megkeverni a dolgokat.”