Hétfőn arról írtunk, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálatot indít Lewis Hamilton ellen a Toszkán Nagydíj rajtja előtt, majd a befutót követően a gyorsinterjú és a dobogós ceremónia (egy része) alatt viselt, egy konkrét, amerikai, jelenleg is vizsgálat alatt álló esetleges rendőri túlkapásra utaló pólója miatt.

Mostanra világosabbá vált a kép: az FIA hétfőn még ugyan „mérlegelte” a lehetséges lépéseket, ám miután kívülről nem érkezett panasz, úgy döntöttek, saját hatáskörben most nem indítanak eljárás a hatszoros világbajnok ellen, ugyanakkor áttekintik, és minden bizonnyal szigorítanak a versenyzők által megjeleníthető üzeneteket illető előírásokon, a jövőben jóval kisebb lesz a tolerancia.

A szezon kezdete óta a versenyzők által a rajtok előtt viselt „End Racism” (Vessünk véget a rasszizmusnak!) és Hamilton kimondottan a Black Lives Matter-mozgalmat propagáló, az F1 vezetése és az FIA által eddig nem pusztán megtűrt, hanem támogatott feliratok a jövőben is megjelenhetnek majd.

Hamilton – minden bizonnyal az FIA-s vizsgálat lehetőségére és az interneten a támogató szavak mellett bőven érkezett kritikákra is reagálva ma az Instagramon arról írt, hogy ő nem fog meghátrálni:

„Jó reggelt, világ! Bárhol is legyetek, remélem, hogy mind fejben, mind testileg mindenki jól van! Csak szeretném tudatni, hogy nem fogok leállni, nem fogok visszavenni, nem mondok le arról, hogy ezt a platformot kihasználva reflektorfénybe állítsam azokat a dolgokat, amiket helyesnek hiszek. Szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik továbbra is támogatnak és szeretet sugároznak felém, nagyon hálás vagyok! Ez egy olyan út, melyen közösen kell végigmennünk, a világ minden igazságtalanságára rá kell mutatnunk, nem is csak a rasszizmusra. Tegyük jobbá a világot a gyermekeink, a következő generációk számára!”

F1: Hamilton miatt szigoríthatnak 2