Meghökkentő fordulatokkal tűzdelt, teljesen váratlan végeredményt hozó Olasz Nagydíjon vagyunk túl, vasárnap Monzában az alphatauris Pierre Gasly győzött, a francia mögött a mclarenes Carlos Sainz, valamint a Racing Point-os Lance Stroll ért be.

A 4. helyen leintett McLaren-ifjonc, Lando Norris úgy érzi, a kanadai versenyző érdemtelenül lett a 3., miután másokkal ellentétében az ő autóján a piros zászlós leállás alatt – amúgy szabályosan – cserélt kereket a csapat.

„Ennél többet nem nyújthattam ma. Szerintem csakis azért nem álltam a dobogóra, mert Stroll kapott egy ingyen kerékcserét. Ez hülye szabály. Csak úgy megkapják, pedig nem is érdemlik” – mondta a brit Sky Sportsnak, hozzátéve, hogy csapattársa, Sainz aznap tökéletes munkát végzett.

„De szerintem ezt a szabályt ki kéne venni. Két példa is volt ma az élmezőnybe keveredésre: ott volt Gasly, aki a biztonsági autó előtt cserélt kereket, aztán jött a piros zászló, rendben, ez fair. Van ilyen, ezzel nem lehet mit kezdeni. De aztán van olyan (Stroll), aki simán nyert 24 másodpercet, mert nem ment ki kerékcserére. Neki is ki kéne állnia. Az embernek lehet úgy mázlija, mint Pierre-nek, szerintem az belefér. De az, hogy ne kelljen külön kimenni kötelező kerékcserére, az szerintem nincs rendben.”

Norris: Stroll nem érdemelte a dobogót! 2

Azért Norrisnál is akadt megkérdőjelezhető dolog: az angol szemmel láthatóan lassította a teljes mögötte érkező mezőnyt a bokszutcába menet, hogy időt nyerjen a csapatnak és Sainznak a dupla kerékcserére, igaz, büntetni nem büntették érte.

Az akkor Norris mögött lévő – végül a 10. helyen záró – másik Racing Point-versenyző, Sergio Perez nem is értette a dolgot:

„Eleinte nagyon ígéretes volt a futam, de amint megindult a káosz, nekünk a legrosszabb jutott belőle. Norris bokszutcás lassítása különösen betett. Meglep, hogy nem büntették érte, de oké” – nyilatkozta a mexikói.