Habár a Nemzetközi Automobil Szövetség törekedett a megelőzésre, nem sikerült elkerülni a tavalyihoz hasonló tömegkáoszt a Forma-1-es Olasz Nagydíj időmérő edzésén, sőt a Q1 végén Kimi Räikkönen kis híján balesetbe keveredett emiatt.

„Időnként előfordul az ilyesmi, és attól is függ, hogy hol tartanak fel és hogyan kell rá reagálnod. Nagyon sokan voltunk közel egymáshoz több kanyaron át. Nem először történt hasonló, és biztos vagyok benne, hogy nem is utoljára. Sokkal inkább volt ez versenyhelyzet, így megy ez néha” – elevenítette fel higgadtan a történteket a Jégember, noha még le is idiótázta az őt feltartó Esteban Ocont a csapatrádión.

A Renault franciáját végül nem büntettek meg a stewardok, sőt ő maga is „versenybe torkollott időmérőként” beszélt az első szakasz végén történt kutyakomédiáról.

„Minden más rendben volt. Nyilván egyikünk szempontjából sem volt ideális a helyzet” – folytatta, majd a francia védekezése kapcsán megjegyezte: „Kicsit leszorított a pályáról, de mindannyian csak próbáltuk elkezdeni a körünket.”

Räikkönen: Ez inkább verseny volt, nem időmérő 1

Az Alfa Romeo finnje egyébként a 14. helyre kvalifikálta magát, ezzel másik legjobb Ferrari-motorosként zárt a közvetlenül előtte végző Charles Leclerc mögött. „Egy kicsit csalódott vagyok, mert az egyik Q1-es körömön jó volt az egyensúly, a tempóm is jobb, mint előtte, de utána alulkormányozottá vált az autóm” – tette hozzá a 2007-es világbajnok.

Csapattársa, Antonio Giovinazzi már a Q1-ben kiesett, csak a két Williamst előzte meg, a 18. pozícióban zárva.