A Forma-1 két futamot is rendez Bahreinben az év végén, a második hétvégét azonban eddig nem próbált nyomvonalon, a rövid külső pályán rendezik. A szinte csak egyenesekből álló pályán 55 másodperc alatti időmérős körök jöhetnek, ez azonban komoly nehézségeket okozhat a kvalifikáción.

Különösen a Q1-ben lehet majd problémás a helyzet, amikor húsz autó próbál helyet találni magának. “Az biztos, hogy 55 másodperces köröknél rémálom lesz a forgalom” – erősítette meg Frederic Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke.

“Még nem kezdtük el a szimulációs munkát, de valószínű, hogy különösen az időmérőn kaotikus helyzetekbe futhatunk bele” – vélekedett Franz Tost, az AlphaTauri főnöke is. “Ugyanakkor szórakoztató is lesz. Meglátjuk, mi lesz az előzésekkel, és hogy a legjobb autók hányszor körözik majd le a mezőnyt.”

A lekörözésekkel van baja Romain Grosjeannak is, aki mellett egynél biztosan többször fog elmenni a verseny éllovasa. “Ha kiszámoljuk, minden autónak 175 méter jut a pályából. Ez nem működik, amikor a jelenlegi Forma-1-ben legalább egy másodperces távolságot kell tartani a turbulens levegő miatt” – vélekedett a francia.

“Aki leghátul lesz, annak hamar el kell majd engednie egy Mercedest. De rögtön ezután a többiek is a nyakán lesznek. Mire elenged mindenkit, már megint mögötte lesz egy Mercedes. Nem vagyok meggyőzve.”

“Jobban örültem volna, ha a második versenyt is a normál pályán rendezik, de villanyfényes körülmények helyett nappal. Az is teljesen más lefutású verseny lett volna.”