Kevesen tudják, de anyai ágon félig belga a McLaren brit versenyzője, Lando Norris, aki ennek apropóján egy különleges sisakfestéssel szeretett volna tisztelegni öröksége előtt. Az új fejfedő nagyszülei arcképe mellett a flamand terület zászlaját ábrázolta, de politikai okokból a hétvége további részében nem fogja viselni a másodéves F1-es.

Darázsfészekbe nyúlt a Forma-1-es versenyző 1

Kiderült ugyanis, hogy a sárga alapon fekete oroszlánt ábrázoló motívum – még pontosabban a teljesen fekete oroszlán, ugyanis piros nyelvvel és karmokkal már rendben lenne, a flamand lobogón is úgy szerepel – egy szélsőjobboldali, szeparatista belgiumi politikai párthoz is köthető. „Nem voltam tisztában a politikai kötődésekkel, amikor terveztem, de amint tudomásomra jutott, egyértelművé vált, hogy helytelen lenne tovább használni” – idézi Norris szavait a RaceFans.

A szakportál állítása szerint a sisakfestésről fényképek jelentek meg a közösségi médiában, ám ezek a bejegyzések tapasztalataink alapján egytől-egyig eltűntek, az F1i.com viszont még meg tudott menteni egy képet az ominózus sisakfestésről:

Darázsfészekbe nyúlt a Forma-1-es versenyző 2

Fotó: F1i.com

Norris mentegetőzött, hogy semmilyen politikai álláspontot nem szeretett volna közvetíteni, csupán menőnek találta a dizájnt, meg persze a belga gyökerekről való megemlékezés is szempont volt a választásnál. „Senkit sem akarok megosztani vagy megsérteni, és megértettem, hogy a sisak használatával ezt tettem volna” – tette hozzá, jelezve, hogy a továbbiakban az eredeti sisakját viseli majd.

A Forma-1-ben az idei évtől újra lehet korlátlanul cserélgetni a sisakfestéseket, Lando Norris azon pilóták egyike, aki él is a lehetőséggel – első hazai futamára, a Brit Nagydíjra egy hatéves kislány tervezte a dizájnt, aki később meg is kapta ajándékba a fejvédőt.

Mostanában nem ez az első eset, hogy a világbajnoki sorozat a politikával vegyül. George Floyd késő tavaszi halála óta Lewis Hamilton hathatós közbenjárásának hatására minden nagydíj előtt letérdel a Forma-1-es mezőny, vagy legalábbis annak egy része, a sportág pedig a #WeRaceAsOne („Egyként versenyzünk”) kampánnyal és a szivárvány szimbólummal áll ki a sokszínűség mellett és a megkülönböztetés ellen, de ez is komoly vitákat gerjesztett azóta.