Nem sikerült megismételnie 2017-es bravúrját Fernando Alonsónak Indianapolisban: az akkor ovál-újoncként próbálkozó spanyol elsőre az ötödik lett az Indy 500 kvalifikációján. Második alkalommal, 2019-ben be sem jutott a legjobb 33 közé a kétszeres F1-es világbajnok, idén pedig a 26. rajthelyet szerezte meg a két napos helyosztó szombati felvonásában.

A vert mezőnyben Alonso Indianapolisban 1

Fernando Alonso

“Nem volt meg a sebesség a kvalifikációs beállításokkal sem tegnap, sem ma, de örülök a menetemnek. Érdekes emberek indulnak a közelünkből” – írta Twitterre a spanyol, utalva az éppen előle induló tavalyi győztes Simon Paganaud-ra vagy a háromszoros győztes Helio Castronevesre, aki a 28. lett.

Alonso a csütörtöki gyakorláson összetörte az Arrow McLaren SP által felkészített versenygépet. A csapat három pilótája közül egyébként ő végzett a leghátrébb, csapattársai, Patricio O’Ward a 15., Oliver Askew a 21. rajthelyet szerezte meg.

Az indianapolisi kvalifikáción a versenyzőknek négy kört kell megtenni a híres oválpályán, és az átlagsebesség alapján rangsorolják őket. Alonso négy körös átlaga 368,166 kilométer/óra volt, a nap leggyorsabb pilótája, Marco Andretti 372,323 kilométer/órás átlagsebességgel haladt próbálkozásakor.

A leggyorsabb kilenc versenyző sorrendje vasárnap este még újra összeméri tudását, így alakul ki a végleges rajtsorrend a jövő szombati 500 mérföldes megmérettetésre.