A koronavírus-járvány miatt a fejlesztéseket befagyasztották a Forma-1-ben, lényegében jövőre is ugyanazokat az autókat látjuk majd, mint idén. A csapatok mindössze két-két fejlesztési zsetont használhatnak fel autójuk csiszolgatására – kivéve a Racing Pointot és az AlphaTaurit.

Ez a két csapat profitálhat a szabályzatnak abból a pontjából, amely lehetővé teszi, hogy a külső partnertől vásárolt alkatrészeket fejlesztési zsetonok felhasználása nélkül lehessen 2019-esről 2020-as modellévűre cserélni.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto korábban felszólalt ez ellen, sportszerűtlennek nevezve, hogy egyes csapatok gyakorlatilag ingyen fejleszthetik jelentősen az autójukat.

Hiába azonban a felháborodás, az FIA levélben tájékoztatta a csapatokat arról, hogy a kérdéses szabályon nem változtat 2021-re. Erről csak az összes csapat egyhangú támogatása esetén lehetne szó, erre azonban természetesen nincs esély.

Az FIA szerint a szabály szezon közepén való megváltoztatása lenne sportszerűtlen azokkal a csapatokkal szemben, akik már a szabály szellemében ütemezték fejlesztéseiket. “Noha megértjük az üggyel kapcsolatban megfogalmazott aggályokat, nem támogathatjuk ezt a kérést” – áll az FIA levelében.

A McLaren nem nyugszik bele a döntésbe. “Ahogy korábban is kommunikáltuk, szerintünk nem helyes és nem fair, hogy egyes csapatok zsetonok felhasználása nélkül fejleszthetnek” – fogalmazott Andreas Seidl csapatfőnök. A McLaren például mindkét zsetonját kénytelen lesz arra használni, hogy Renault helyett Mercedes-motorokat építhessen az autója hátuljába.

“Ez is része annak a párbeszédnek, amit továbbra is folytatunk az FIA-val. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok a következő hetekben.”