Az autóversenyzés hármas koronájára (F1-es monacói, Le Mans-i 24 órás és Indy 500-as győzelem) hajtó Fernando Alonso először 2017-ben, majd 2019-ben is nekifutott Indianapolisban. Első ízben a McLaren, az Andretti Autosport és a Honda együttműködésében remekül ment, amíg egy motorhiba miatt ki nem esett a futam vége felé, 2019-ben viszont csúfosan elhasalt a McLaren önálló projektjével, kvalifikálnia sem sikerült.

Idén a McLaren és a Schmidt Peterson közös csapatánál indul, kvalifikálnia sem kell, ugyanakkor mindent belead majd a jó eredményért, ugyanis azt mondja, évekig nem lesz lehetősége újra próbálkozni.

Bár a McLaren-vezér Zak Brown elmondta, hogy ők jövőre is szívesen látnák az Indy-projektben a 2021-től a Forma-1-be a Renault-nál visszatérő kétszeres világbajnokot, a spanyol szerint ez kizárt.

„Úgy futok neki a mostani versenynek, hogy a következő két évben lehetetlen lesz jönnöm. A jövő évben már nem leszek a McLarennél, az nem működne, szóval tudom, hogy legalább két évig biztosan nem térek vissza” – mondta az edzéseket megelőzően.

„Pillanatnyilag így áll a helyzet. Igyekszem kiélvezni a versenyt, mindent beleadni, a lehető legjobban segíteni a csapatot. Aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Ha egy napon sikerül megnyerni a futamot, akkor talán jöhetnek más kihívások is.”

A hagyományosan május végén, a Forma-1-es Monacói Nagydíjjal egy napon rendezett Indy 500-at idén a koronavírus-járvány miatt szintén elhalasztották, a futamot – zárt kapuk mögött, helyszíni nézők nélkül – augusztus 23-án, azaz jövő vasárnap tartják meg.