A Silverstone-ban tartott 70. Évfordulós Nagydíj pénteki napján tett pontot a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Racing Point Mercedes-másolási ügyének végére, melyet a Renault istálló kezdeményezett még a Stájer Nagydíj után. A franciák szerint a rózsaszín csapat fékhűtését kritizálták, az FIA pedig nekik adott igazat: a bizonyítékok szerint valóban másolás történt, melyet a szabályok nem engednek, a szervezet ezért 15 konstruktőri pontot levont a csapattól, és 400 ezer eurós pénzbírságot szabott ki.

Az ügy azonban néhány órával később folytatódott: a péntek esti órákban a Ferrari és a McLaren, valamivel később pedig a Renault is fellebbezést nyújtott be a döntés ellen. A három csapat vezetője korábban elárulta, nincs bajuk a vizsgálat lefolyásával, sem az eredménnyel, egyedül a büntetés mértékét keveslik.

A Racing Point ugyanis a jövőben tovább használhatja a kérdéses elemet, minden további szankció nélkül. “Azt hiszem, ez a rajongókat is összezavarja: hogyan lehet valami az autón, ami Ausztriában már nem volt legális” – fogalmazott Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója.

Egyhamar biztosan nem születik döntés az ügyben: a szombat délelőttig még több csapat csatlakozhat a fellebbezők sorához, majd 96 órán belül meg is kell erősíteniük eme szándékukat, a további fejlemények csak ezek után várhatóak.

FRISSÍTÉS: A Williams és a Racing Point is fellebbezett a döntés ellen, utóbbi csapat minden bizonnyal enyhítést szeretne.