A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) silverstone-i versenybírói péntek délelőtt tették közzé döntésüket a Racing Point Mercedes-, pontosabban Mercedes-fékhűtő-másolási ügyében.

A stewardok megállapították, hogy a silverstone-i csapat CAD-tervek alapján egy az egyben másolta a 2019-es Mercedes hátső fékhűtőjét, melynek a szabályok szerint 2020-ban már teljesen saját tervezésnek kellene lennie.

A csapat 400 ezer eurós pénzbírságot kapott, valamint 15 pontot levontak tőlük a konstruktőri bajnokságban.

F1: Nincs még vége a másolási ügynek 2

A csapatfőnökök szokásos pénteki sajtótájékoztatóján az ügyet óvásaival elindító Renault vezetője, Cyril Abiteboul így értékelt:

„Megerősíthetem, hogy mérlegeljük, fellebbezünk-e vagy sem. Általában egy óra van erre, de ebben az esetben a téma komplexitása miatt 24 óra van rá, majd 96 óra arra, hogy megerősítsük a szándékot. Mivel bonyolult a kérdés, tekintetbe kell vennünk a sportág érdekeit, valamint a szankció mértékét, hogy eldöntsük, fellebbezünk-e ellene.”

Abiteboul kiemelte, hogy kizárólag a büntetés mértékét illetően vannak kétségeik, a vizsgálat eredményével, a fékhűtő másolásának kimondásával elégedettek.

A McLaren-vezér Zak Brown arra utalt, akár ők is fellebbezhetnek:

„Azt állították, hogy fotók alapján másolták az autót. A dokumentumok alapján világos, hogy ez kamu volt. Így minden mást is meg kell kérdőjelezni a Racing Point autója körül. Szerintem nem egészséges ez a Forma-1 szempontjából, nagyon sok kérdést felvet ez a döntés. Mindent alaposan áttekintünk, aztán megfontoljuk, hogy mi kívánunk-e fellebbezni.”