Amíg az előző hétvégi Osztrák Nagydíjon Valtteri Bottas diktálta a tempót a Mercedes házon belüli csatájában, a második Red Bull Ring-i hétvégére fordult a kocka, Lewis Hamilton ugyanis fölényesen szerezte meg a rajtelsőséget, miközben Valtteri Bottas közel 1,5 másodperces lemaradásával csak negyedik lett.

„Nem volt könnyű az időmérő, de nem is úgy vágtam neki, hogy csak negyedik leszek. Nyilvánvaló, hogy ezek a trükkös körülmények hajlamosak akadályokat gördíteni elénk” – magyarázta lemaradását Bottas.

„Ami engem illet, nem tudtam kellőképpen felmelegíteni az abroncsokat, de valójában az volt az ok, hogy túlhevült, és kissé megsült a jobb első fékem, üveges lett. Emiatt nem tudtam maximalizálni az autóban rejlő potenciált, aminek esős körülmények között különösen jelentősége van. Így eléggé trükkös volt, de természetesen csalódott vagyok” – tette hozzá szomorkodva a pontversenyt vezető finn.

Az elmúlt hétvégén sebességváltóval kapcsolatos megbízhatósági problémák nehezítették a Mercedesek dolgát, a brackley-i együttes próbálta ezeket kiküszöbölni a két nagydíj között. Annak kapcsán, hogy tart-e újabb meghibásodástól, a következőket mondta Bottas:

„Nagyon remélem, hogy igen, jó lenne padlóig nyomni. De ez olyasvalami, ami csak holnap fog kiderülni, mivel a szabadedzések során nem teljesítettünk egy komplett versenytávot. Azt tudjuk, hogy gyors az autó, és ez fontos” – zárta mondandóját.