A 2020-as előszezoni tesztelés legnagyobb durranása a Mercedes újítása volt, a DAS-nak (dual axis steering – kettős tengelyű kormányzás) keresztelt rendszerrel ugyanis Lewis Hamilton és Valtteri Bottas menet közben, a kormány előre-hátra mozgatásával tudta állítani a futóművet, pontosabban a kerekek dőlésszögét.

A Mercedes akkor azt nyilatkozta, hogy a rendszert a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tudtával fejlesztették, ezért biztosak a szabályosságában, ám a riválisok nem voltak erről teljesen meggyőződve.

Bottas a DAS használata közben a pénteki második szabadedzésen

Mivel a bajnokcsapat pilótái a szezonnyitó Osztrák Nagydíj mai szabadedzésein is használták a rendszert, a Red Bullnál léptek, péntek estére panaszt nyújtottak be a Red Bull Ring-i versenybíróknak a műszaki szabályzat általuk relevánsnak vélt, az aerodinamikai elemek merevségét és a felfüggesztés menet közbeni módosításának tilalmát illető 3.8-as és 10.2.3-as pontjára hivatkozva.

A Red Bull bevallott célja, hogy a lehető leghamarabb tisztázza a DAS szabályosságát – ha az újítás szabálytalan, a riválisok veszítenek egy fegyvert, ha szabályos, a Red Bull Racing is bevetheti a maga változatát.

F1: A Red Bull feljelentette a Mercedest 1