Egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy a pénzügyi nehézségek miatt a Williams hajlandó feladni eddig foggal-körömmel védett függetlenségét, a túlélés érdekében megfontolják a patinás csapat eladását.

Friss fejlemény, hogy az egykori Williams-sportigazgató, veterán Forma-1-es szakíró Peter Windsor tudomása szerint máris történt egy kis mozgás: a Mercedes-főnök Toto Wolff ugyanis 5%-os részvénycsomagot vásárolt a grove-i alakulatnál.

„Jó látni, hogy a mercedeses Toto Wolff tegnap újra ötszázalékos részesedést szerzett a Williams F1-ben. Hosszú idő után újra jó irányba tarthat a csapat” – írta a Twitteren, hozzátéve, hogy a résztulajdon lényege elsősorban az elővásárlási jog, ez volt fontos az osztrák üzletember számára.

Wolff williamses szerepvállalása nem meglepő abban a tekintetben, hogy korábban is volt már a csapat részvényese, 2009-ben szerzett csomagjától csak néhány éve szabadult meg teljesen, viszont pikáns, ha azt nézzük, hogy a vezetése alatt álló Mercedes-csapatnál is 30%-os résztulajdonos, sőt, nemrég a 2021-től már gyári F1-es alakulatot működtető Aston Martinban is tulajdonrészt szerzett. Wolffnak így most már az összes Mercedes-motoros F1-es projektben van érdekeltsége, jó kérdés, mire használja ezt, milyen mozgások várhatók a közeljövőben.

Wolff mellett a Forma-1 volt ura, Bernie Ecclestone is igyekszik segíteni a Williamsen, nem hagyja cserben jó barátját, az alapító Sir Franket.

„Hatalmas veszteség lenne a Williams kidőlése, ez 100 százalék” – mondta a korábban csapattulajdonosként is tevékenykedő angol üzletember az AFP-nek. „Nézelődöm, keresem az embereket, akik esetleg beszállhatnának.”

„Az F1-es csapat birtoklása igen költséges hobbi. Nagyon remélem, hogy ez nem jelenti a Williams-csapat végét! Egy egész korszak zárulna le vele, ezért bízom benne, hogy akad valaki, akinek megfelelő forrásai vannak egy csapat rendes működtetéséhez, mert szörnyű lenne elveszíteni egy ilyen csapatot.”

F1: A Merci-főnök visszatért a Williamshez 2

„Elképzelhetetlen. A jó öreg Frank nagyon keményen dolgozott azért, hogy a csapata versenyezhessen, valóra is váltotta ezt, szóval rossz lenne látni az eltűnését. Igaz történelmi csapatról van szó. De sajnos a jelenlegi vezetésnek nincs olyan súlya, mint Franknek volt- Ő el tudta intézni a dolgokat” – magyarázta Ecclestone.

A Motorsport.comnak a Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn beszélt a Williamsről:

„Úgy gondolom, hogy a lépéseink nélkül még aggasztóbb lehetne a helyzet, de így azért elég stabil” – mondta a kiadási plafonra és az egyéb új műszaki és pénzügyi előírásokra utalva.

„A Williams-ügyet persze kezelni kell, de máris elég komoly érdeklődök vannak, ami szerintem bizonyítja, hogy elég jó modell van az F1 csapat mögött, amivel érdemes foglalkozni.”

F1: A Merci-főnök visszatért a Williamshez 3

„Fantasztikus múltú csapatról van szó, nekem is a szívem csücske. De a helyzet az, hogy az F1 brutális környezet, ahol kéthetente megmérettetnek a csapatok – sőt, hamarosan hetente! Itt nincs hova bújni. Ha valaki az utolsó helyen zárt, ahogy a Williams tette az elmúlt években, annak következményei vannak. Ők eljutottak erre a pontra. Akárki is vegye át a csapatot, meg kell majd vizsgálnia az alapvető okokat.”

Kövess minket a Facebook-on!