Miután a hét elején bejelentették, hogy a Ferrari és Sebastian Vettel nem hosszabbít, a német 2020-végén távozik a csapattól, majd kiderült, hogy a négyszeres világbajnok ülését a mclarenes Carlos Sainz, a spanyol helyét pedig a Renault-tól átigazoló Daniel Ricciardo kapja, világossá vált, hogy Vettelnek nem maradt túl sok lehetősége.

A 32 éves pilóta választhatja a középmezőnyből való kilépésre évek óta képtelen Renault-t, vagy megpróbálhat bekerülni a garantáltan nyerő Mercedeshez, ahol egyelőre sem Lewis Hamilton, sem Valtteri Bottas nem rendelkezik szerződéssel 2020-on túl.

Az egykori Sauber-, Ferrari- és Williams-pilóta, Felipe Massa szerint Vettelnek most nem szabad kapkodnia:

„Talán van lehetősége a Renault-nál, esetleg a Mercedesnél is. De még nem tudom, mit tervez Valtteri Bottas, marad-e vagy sem. Sebastian jobban teszi, ha kivár, hogy meglássa, mi lesz” – mondta a veterán, hozzátéve, hogy talán a négyszeres világbajnok és a Merci számára sem lenne ideális a partnerség.

F1: Vettel a Mercedesnél? Jó sztori lenne! 1

„Lewis a legjobb helyen van a Mercedesnél. Ha ő marad, akkor nagyon nehéz lesz Vettelnek oda mennie. Természetesen mindenki szeretné egy csapatnál látni a két pilótát, de nem vagyok benne biztos, hogy így van ezzel a csapat is. Ne feledjük a Hamilton és Nico Rosberg közti problémákat! Szerintem a Mercedesnek nem hiányzik ez újra.”

Vettel Red Bull-os elődje, David Coulthard is hasonlóan látja:

„Szerintem hiba lenne a Mercedes részéről a szerződtetése. Lewis személyében már van olyan pilótájuk, aki futamokat és bajnoki címeket tud nyerni. Egy ilyen sorozatnyerőnek szerintem nincs szüksége egy négyszeres világbajnokra, hogy tovább ösztökélje őt. Szerintem Vettel inkább csak zavart okozna a csapatnál” – mondta a 13-szoros futamgyőztes skót.

F1: Vettel a Mercedesnél? Jó sztori lenne! 2

Ayrton Senna annak idején annyira szeretett volna a domináns Williamsnél vezetni, hogy ingyen ajánlkozott hozzájuk, egyes pletykák szerint a közelmúltban Fernando Alonso is így tett a Mercedesnél. Mi van, ha Vettel is fizetés nélkül menne a Mercihez?

„Azt hiszem, hogy ha ingyen kínálná magát, akkor a Mercedes vezetőségének természetesen komolyan meg kellene gondolnia a dolgot, német a német csapatnál, de ezt nem tudom elképzelni a részéről” – állította az egykori Williams-, McLaren- és Red Bull-pilóta.

És hogy mit mond a Mercedes főnöke? Toto Wolff így beszélt az osztrák ORF-nek a hétvégén:

„Német versenyző a német csapatnál, ez természetesen jó sztori a marketing tekintetében. Minek kizárólag a siker érdekel. Sebastian nyilvánvalóan nagyon jó. A döntés az ő kezében van, ő döntheti el, hogy visszavonul vagy leszerződik egy másik csapathoz. Vannak még érdekes lehetőségek” – kezdte, majd azt hangsúlyozta, hogy a többiekkel ellentétben tőlük nem várható gyors döntés a pilótákat illetően.

F1: Vettel a Mercedesnél? Jó sztori lenne! 3

„Mi biztosan nem hozzuk magunkat ilyen helyzetbe, hiszen nem könnyű kezelni egy pilótát úgy, ha tudjuk, hogy a következő évben már más csapatnál versenyez. A fejlesztések miatt sem, hiszen tudjuk, hogy a versenyző a következő évben már ellenünk használhatná a tudását. Ezért is vannak most nehéz helyzetben a csapatok, amelyek ilyen gyorsan megtették a bejelentéseket, mi el akarjuk ezt kerülni.”

„Majd megnézzük, mit akarunk kezdetni Geroge Russell-lel, aztán itt van a Vettel-fejlemény is. De nekünk egyelőre nem sürgős a dolog, először a saját csapatunkra akarunk koncentrálni.”

Kövess minket a Facebook-on!