A Forma-1 a koronavírus-járvány miatt leállt szezon újratervezésén-újraindításán dolgozik, júliusi kezdéssel 15-18 versenyt szeretnének megtartani az év végéig.

A pályák többsége fogadókész, más kérdés, hogy a nekik otthont adó országok mennyire azok, milyen utazási és gyülekezési korlátozásokat alkalmaznak. De ha sikerül is minden tervezett helyszínre eljutni, nagyon valószínű, hogy a futamokat szinte mindenütt zárt kapuk mögött, nézők nélkül tartják majd, hiszen amíg nincs vakcina és/vagy nyájimmunitás, a tömegrendezvények a fertőzések melegágyai lesznek, a több tízezer néző gyorstesztes előszűrése pedig mind anyagi, mind logisztikai okokból gyakorlatilag lehetetlen, mutat rá cikkében a Forbes szakírója, Christian Sylt.

A Forma-1 vezetését, valamint jogtulajdonosát, a Libertyt rendszeresen kritizáló Sylt ezután kifejti, hogy nézők nélkül a versenyhelyszínek többsége nem tudja és akarja majd kifizetni a több tízmillió dolláros versenyrendezési díjakat, sőt, valószínűleg még az F1-nek kell majd fizetni nekik, hogy képesek legyenek futamot rendezni.

Mivel a rendezési díjak az F1 bevételeihez több mint 600 millió dollárral járulnak hozzá, ez hatalmas érvágás lehet a sportágnak, ha pedig a tavaly a pályákhoz a jegyekből befolyó bő 670 millió dollárt is állnia kell a sportág tulajdonosainak, egészen durva visszaesés jön, hogy a kisebb, de szintén fájdalmas veszteségnek számító, jól fizető Paddock Club-os VIP-vendégektől származó, évi kb. 100 millió kieséséről már ne is beszéljünk.

90%-kal csökken a Forma-1 nyeresége? 3

A kasszába tehát sokkal kevesebb kerülhet, az F1 saját működési, versenyszervezési és közvetítései költségei viszont megmaradnak, ezek tavaly közel 530 millió dollárt tettek ki.

Sylt számításai szerint szélsőséges esetben a Forma-1 tavalyi, több mint egymilliárd dolláros nyeresége több mint 90%-kal csökkenhet, alig 100 millióra olvadhat.

Mivel a csapatok között ezt a nyereséget osztják szét, pontosabban ennek bő kétharmadát, 68%-át, az alakulatok a 2020-as idény után kénytelenek lesznek kb. 68 millió dolláron osztozkodni.

A Liberty Media ugyan a különböző cégei közti részvénymozgatással 1,4 milliárd dollárt szabadított fel a Forma-1 nehézségeinek kezelésére, a fentiek mellett ez az összes gyorsan elolvadhat majd – pár csapatnak már most folyósítottak előlegeket –, ha pedig jövőre is nézők nélkül kell futamokat rendezni, ami egyáltalán nem elképzelhetetlen, komoly bajok lehetnek.

Kövess minket a Facebook-on!