A globális koronavírus-járvány miatt a 2020-as Forma-1-es idény első fele „elszállt”, az első kilenc futam kipottyant a naptárból, a héten pedig újabb hasonló bejelentések jöhetnek. Egyelőre teljesen homályos, mikor, hol indulhat majd el a szezon, már ha egyáltalán, de a sportág vezetése továbbra is akár 19 futam megrendezésében reménykedik.

Az F1 éléről 2017 elején eltávolított Bernie Ecclestone szerint nagy hiba, hogy az új tulajdonos, a Liberty Media nem tud határozott döntést hozni.

„Az F1-es szezont most már le kellene fújni, hiszen senki sem tudja, hogyan folytatódhat. Végső soron úgyis a politikusok döntenek – de amíg fennáll a fertőzésveszély, senki nem fog nagy rendezvényeket tartani” – nyilatkozta a német Sport1-nek.

„De senki nem akarja vállalni a lefújás felelősségét. A Libertynél azt hiszik, tudják, mit csinálnak. De a Forma-1-nek európai génjei vannak, nem lehet úgy irányítani, nem lehet úgy mozgatni a főszereplőit, mintha amerikai foci vagy kosárlabda lenne. Sok a szöveg, kevés az irányítás” – kritizálta utódait.

A Forma-1-be nem való a demokrácia! 1

Chase Carey, az F1 vezérigazgatója

„Sokszor kritizáltak már, amiért pozitívan beszéltem a diktatúrákról, de részben félreértettek, részben pedig az angol humoromat vették szó szerint. Sosem gondoltam, hogy a demokráciákat el kellene törölni. Persze hogy nem. De az meggyőződésem, hogy kellenek egyének, akik képesek döntést hozni, amikor komoly a helyzet. Most, a koronavírus-válságban még világosabb ez.”

„A Forma-1-ben sosem működött a demokrácia. Én mindig olyan császárnak éreztem magam, aki csak a saját, önző érdekeikkel, a saját hasznukkal törődő fejedelmekkel volt kénytelen egyeztetni. Szóval időnként az asztalra kellett csapnom, rájuk kellett ijesztenem. Az F1 nem működhet másképp” – magyarázta Ecclestone.

A Forma-1-be nem való a demokrácia! 2

A 89 éves angol a brit Daily Mailnek azt is elmondta, az idei szezon lefújása után miként rázná gatyába az F1-et.

„Három évig nem nyúlnék a szabályokhoz. A Libertynek teljesen át kellene alakítania a dolgokat. A legfőbb változás az lenne, hogy létrehoznám a csapatok bajnokságát. Továbbra is lenne versenyzői világbajnokság, meg lenne konstruktőri bajnokság is a négy nagynak.”

„A kevésbé gazdag csapatoknak meg adnék idényenként két kasztnit és két motort, aztán gazdálkodjanak évi 30 millió fontból. Ehhez írnék olyan szabályokat, amelyekkel az ilyen költségvetésű csapatok is jó eséllyel jutnának fel a dobogóra, szerencsével pedig futamot is nyernének. A kis költségvetésű csapatok legjobbja nyerné aztán a csapatok bajnokságát.”

A fentiek után adja magát a kérdés, hogy Ecclestone visszavenné-e az F1 irányítását, felvásárolná-e a sportágat…

„Kizárt!” – mondta a nyáron negyedszerre is apává váló matuzsálem.