A Forma-1-ben a globális kornavírus-járvány közvetlen és várható közvetett gazdasági hatásai miatt szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat, téma a 2021-re tervezett éves 175 millió dolláros kiadási plafon csökkentése.

A csapatok a múlt hét elején egyeztettek a kérdésről, de megegyezés nem született, mert míg a középcsapatok drasztikus csökkentést szerettek volna, a nagycsapatok, élükön a Ferrarival, nem akarják túl alacsonyra helyezni a korlátot, legalábbis a gyártók számára.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt így beszélt a jelenlegi helyzetről:

„Csak akkor juthatunk értelmezhető számhoz, ha teljesen elfelejtjük a mai Forma-1-t, és tiszta lappal indulunk. De egy kivételek nélküli 50 millió dolláros korláttal már semmi sem maradna a régi. Az egy teljesen új Forma-1 lenne, amolyan szuper-Forma-2. A Forma-1 jelenlegi struktúrája mellett ez kizárt. Túl sok csapat távozna, beleértve a nagyokat is” – magyarázta a német Auto Motor und Sportnak.

„Két lehetőségünk van. Az egyik, hogy 130 millió dollár a plafon a kivételekkel (a versenyzők és a csapatvezetés fizetése, a vendéglátási és marketingköltségek – a szerk.). A másik, hogy az első évben 140 millióval kezdünk, aztán 130-ra, majd 120-ra megyünk le. A kivételekkel. A kivételek eltörlése jelenleg lehetetlen. Szóval maradna a status quo, csak alacsonyabb plafonnal. A mostani válság nélkül 175 millió lett volna, de immár a válság utáni új kezdetről kell beszélnünk.”

F1: Valós lehetőség a kettős kiadási plafon 1

Todt azt mondja, az FIA nyitott lenne a Ferrari által kívánt kettős korlátra:

„A gyártók érvei alapján ezt is érdemes lehet megfontolni. Vannak csapatok, amelyek megterveznek, kifejlesztenek és legyártanak olyan elemeket, amelyeket más csapatok megvásárolnak. Ott van például a motor. A partnereknek legfeljebb 11 milliót kell értük fizetniük, de a gyártónak sokkal többe kerülnek.”

„Tegyük fel, hogy a partner mondjuk 50 milliót fizet a teljes csomagért a gyártónak. Az elképzelés az, hogy aztán ezzel az 50 millióval csökkentenénk a partnercsapat kiadási plafonját – ami engem illet, ez nem igazán tetszik” – mondta, hozzátéve, hogy a múlt csütörtökön is egyeztetett a csapatokkal, majd péntekre is kitűztek egy telekonferenciát, amit végül erre a hétre halasztottak.

„Szeretnénk jobban átlátni a helyzetet. Inkább tartson egy héttel tovább, ha jobb eredmény születik” – mutatott rá.