A Forma-1 vezetői, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok képviselői ma újabb telekonferenciát tartanak, amelyen igyekeznek megoldásokat találni a globális koronavírus-járvány sportágat érintő hatásaira.

Az egyik fő téma a 2021-ben érkező, év 175 millió dolláros kiadási plafon további csökkentése lesz, de úgy tűnik, nagyon nincs egyetértés, ami viszont súlyos következményekkel járhat, figyelmeztet a McLaren vezére, Zak Brown.

„Elképzelhetőnek tartom-e, hogy két csapat eltűnjön, ha nem adunk nagyon határozott válaszokat a világban zajló dolgokra? Igen. Sőt, én négy csapat megszűnését is el tudom képzelni” – mondta a BBC-nek adott interjújában az amerikai.

„Aztán, tekintve, hogy mennyi ideig tart egy F1-csapat felépítése, tekintve, hogy milyen egészségügyi és gazdasági krízis van, naivitás lenne azt hinni, hogy akadnak majd olyanok, akik átveszik a bajba jutott csapatokat. Szerintem ennél rosszabbkor nem is történhetne ilyesmi. A Forma-1 most nagyon törékeny.”

A Ferrari és a Red Bull ölheti meg a Forma-1-et 1

Zak Brown

Bár Brown nem nevesítette őket, úgy tudni, hogy míg a csapatok többsége – beleértve a világbajnok Mercedest is – hajlandó lenne akár 100 millióra csökkenteni a kiadási plafont, a Ferrari és a Red Bull nem akar 150 millió alá menni.

„A 150 millióba mindenki belement, de a nagy többség – benne az egyik nagycsapattal is – hajlandó lenne bőven 150 millió alá menni. De pár csapat a közös érdek elé helyezi a saját érdekeit, nem veszik észre, hogy ezzel az egész sportágat veszélyeztetik, és végül mindannyian rajtaveszíthetünk.”

„Mintha tartanának attól, hogy fair versenybe kerüljenek az olyan csapatokkal, akiket eddig nem tekintettek ellenfeleknek, talán félnek a fair küzdelemtől, mert eddig sosem vettek részt ilyenben. Olyan ez, mintha egy nehézsúlyú bokszoló csak középsúlyúak ellen akarna kiállni” – kritizálta az ellenállókat.

„Megosztottak vagyunk. Nem 50-50, inkább 80-20 arányban. De az az igazság, hogy az F1 túl tud élni a csapatok 80%-ával, de a 20%-ával nem” – tette hozzá.