A Forma-1-es csapatokat csak 2020 végéig köti a jelenlegi szerződés, és bár folytak már tárgyalások, a további részvétel mellett egyelőre senki sem kötelezte el magát.

Tavaly nyáron-ősszel állandó téma volt, hogy a 2014 óta tartó hibridkorszakban mindent megnyerő Mercedes esetleg a távozás mellett dönt – a Forma-1 korábbi ura, Bernie Ecclestone szerint ez lenne a legokosabb lépés.

„Ismerem Ola Källeniust még akkorról, amikor ő volt a főnök a Mercedes brixworth-i motorgyárában” – mondta az F1Insider.comnak nyilatkozva az azóta a tavaly óta az anyacéget igazgató szakemberről.

„Szóval tudja, miről szól a Forma-1-es projekt, de jelenleg ennél nagyobb gondjai is vannak. Csodálattal nézem, hogyan vezeti a céget a jövő felé a kibocsátási botrányon és a mostani koronavírus-válságon át.”

F1: A Mercinek most kéne kiszállnia 1

Bernie Ecclestone

„A helyében én eladnám a csapatot 2020 végén. Zsinórban hat bajnoki cím után mit kell még bizonyítania a Mercedesnek? Semmit. Ráadásul az azutáni világbajnokoknak azzal kellene élniük, hogy csak a Mercedes kiszállásának köszönhetik a címet” – magyarázta a 89 éves kisember.

A Mercedesnek 2020-ban jó esélye van a sorozatban hetedik bajnoki címre is, persze egyelőre nagy kérdés, lesz-e egyáltalán világbajnokság.

Ami a 2020-on túli időszakot illeti, a zavaros helyzet, az egyelőre kiszámíthatatlan jövő miatt az F1-es csapatok talán csak egy évre, 2021-re szóló szerződést írnak alá, ami nyitva hagyja majd a folytatás vagy kiszállás kérdését.