A Pirelli a Forma-1-be való 2011-es beszállása óta az előző évi tapasztalatok, a csapatok visszajelzései és az F1 vezetésének kívánságai alapján minden egyes szezonra új gumikat fejlesztett.

Az olasz cég tavaly is megtette ugyanezt, ám a csapatoknak annyira nem tetszettek a 2020-ra szánt termékek, hogy végül megszavazták, az idei évre is maradjanak az amúgy a szezon első felében még szidott 2019-es gumik.

Mivel a Forma-1 2021-re szánt műszak szabályváltozásait a globális koronavírus-járvány okozta leállás és a várható gazdasági hatások miatt 2022-re halasztották, az idei pedig autókat befagyasztják, a Pirelli sem veti majd be új, 18 colos gumijait, azok tesztprogramja csak a jövő évben folytatódik, sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy semmilyen gumit nem fejleszt a milánói cég a jövő évre. Három szezont is lehúzhatnak a 2019-es specifikációkkal.

„Attól függ, tudjuk-e őket rendesen tesztelni” – mondta a 2021-es új gumik fejlesztésének-gyártásának lehetőségéről az Auto Motor und Sportnak a Pirelli motorsportfőnöke, Mario Isola.

F1: Három szezon ugyanazokkal a gumikkal? 1

Mario Isola

„Lesz-e erre bármilyen lehetőség a jelenlegi viszonyok mellett? Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a bajnokságot az év második felébe szeretnék besűríteni, számos európai és sok egyéb futammal.”

„Tesztelés híján nem látok más lehetőséget, mint a mostani gumikkal való folytatás. Persze folytathatnánk a 18 colos gumik fejlesztését, de ahhoz megint csak tesztelési lehetőség kellene. Még egyeztetnünk kell a csapatokkal” – folytatta az olasz.