Ugyan a száguldó cirkusz a legjobbakat remélve elutazott Melbourne-be, miután a versenyhétvégét megelőző csütörtökön a McLaren egyik csapattagjánál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, az alakulat pedig visszalépett a részvételtől, világossá vált, hogy az Ausztrál Nagydíjat nem lehet majd megtartani.

Bár a dolog már csütörtök estére egyértelműnek látszott, a Forma-1 vezetése és a helyi szervezők csak péntek reggelre hozták meg a hivatalos döntést, mindössze két órával az első szabadedzés előtt jött a bejelentés.

Nem mindenki várta ki ezt, a közösségi médiában arról keringtek hírek, hogy a ferraris Sebastian Vettel és barátja, az Alfa Romeó-s Kimi Räikkönen már hajnalban hazaindult.

A versenyzői szakszervezet, a GPDA egyik igazgatója, a haasos Romain Grosjean is megerősítette ezt egy friss interjúban.

„A pletykák csütörtök este kezdődtek. Csütörtökről péntekre nem aludtam valami jól. Hajnali háromkor Sebastian Vettellel WhatsApp-oztam. Kérdeztem, hogy miért nem alszik ilyenkor, ő meg mondta, hogy épp a repülőtérre tart. Azt mondta, vége, lefújták. Én mondtam, hogy én még nem hallottam semmi hivatalosat, szóval maradok. Ő erre azt mondta, hogy a csapatnál azt mondták neki, elmehet, úgyhogy el is indult. Szóval pénteken hajnali 3-4 körül már tudtam, hogy nem festenek jól a dolgok” – idézte fel a francia.

F1: Vettel hajnalban szólt, hogy lelép 1

Kollégái többségéhez hasonlóan azóta természetesen Grosjean is hazatért, svájci otthonában főzőcskézéssel és a gyerekek házi oktatásával tölti az időt. A pillanatnyi állás szerint legkorábban június közepén, a Kanadai Nagydíjon ülhet majd autóba.

„Egyszerűen ki kell várnunk, hogy mi lesz. Bár nagyon furcsa érzés itthon lenni az évnek ebben a szakaszában, a globális helyzet sokkal fontosabb, mint a versenyzés. Én úgy érzem, mint ha januárban lennénk, egyszerűen nem tudom felfogni, hogy majdnem április van. Januárban otthon szoktam lenni, nyomom az edzéseket, aztán februárban jön a tesztelés, márciustól pedig versenyzünk. De most itt van az április, én meg továbbra is itthon ülök” – magyarázta.