Ahogy köztudott, a koronavírus-járvány „elvitte” a 2020-as Forma-1-es szezon első harmadát-felét, a futamokat lefújták vagy elnapolták, a csapatok pedig a következő hetekben előrehozott, 14-ről 21 naposra bővített „nyári szüneteiket” töltik.

A hatszoros bajnok címvédő csapat főnöke, Toto Wolff nyílt levélben üzent az F1- és általában motorsportrajongóknak.

„Kedves Motorsport-rajongók,

mindannyian imádjuk a versenyzést. Akár az ezüstnek, akár a vörösnek, rózsaszínnek, sárgának, narancsnak vagy kéknek szorítunk, a versenyzés iránti szenvedély egyesít minket. Szóval nagyon kiábrándító lehet a kilátás, hogy épp amikor elindult volna a szezon hónapokig tartó F1-mentes időszak következhet.

Mindannyian nagyon szerettük volna hallani a motorok hangját, látni, ahogy a legkifinomultabb autókat a határokig viszik, ahogy a világ legjobb versenyzői foggal-körömmel küzdenek a pályán.

De azt is fel kell ismernünk, hogy a versenyzés csak szórakoztatás. Mi nagyon komolyan vesszük, mert ezt imádjuk, de a teljes képet nézve a legkevésbé sem létfontosságú – a szurkolóink, a csapattagjaink és az egész társadalom egészsége és jólléte viszont nagyon is az.

Csapatokként és az F1 egészeként is mindent meg kell tennünk azért, hogy az embereink biztonságban legyenek, minimalizáljuk a vírus terjedését. Teljes mértékben támogatjuk a tegnap meghozott döntéseket, valamint szorosan együttműködünk az F1-gyel, az FIA-val, a helyi versenyszervezőkkel és a rivális csapatokkal, hogy a lehető legjobb válaszokat találjuk meg a következő hónapokban.

Márciusban és áprilisban a csapatok gyárai három hétre bezárnak – a nyári szünet előrehozása heteket szabadít fel augusztusban, amelyeken aztán pótolhatjuk az elhalasztott futamokat, remélhetőleg izgalmas, pörgős heteink lesznek, amikor elindul a szezon! Természetesen azokban a sűrű hetekben is mindent megteszünk majd a munkatársaink jóllétéért.

A sport a legjobb pillanataiban nem pusztán szórakoztat, hanem egyesít is minket. Sokunknak vannak szép közös emlékei arról, milyen futamot láttak a tévében vagy a pályán a családdal, barátokkal. A következő hetekben az egységet otthon maradva, a közösségtől távol tartva magunkat, videohívásokkal, a közösségi médián ünnepelhetjük.

A következő hetekben-hónapokban sok új kihíváshoz kell majd alkalmazkodnunk, de ezeket is ugyanazzal az energiával és elszántsággal közelítjük meg, mint a pályán adódóakat. Nem maradunk csendben, hanem arra használjuk majd ezt a platformot, hogy az F1-es közösség pozitív hangja legyünk. Szurkolóink, csapattagjaink, partnereink és ellenfeleink, az egység juttat majd minket túl a mostani kihívásokon!

Mindenki vigyázzon magára, kövesse a szakértők tanácsait és tartson távolságot – és persze mindig mosson kezet!”