Az utóbbi évek egyik legnagyobb Forma-1-es botrányává fajulhat a Ferrari tavalyi motorjának szabályosságáról folytatott vita. Az FIA csütörtökön egy második közleményt is kiadott azzal kapcsolatban, miért egyezett meg titokban az olaszokkal, de ezzel nem sok konkrétumot válaszolt meg a szövetség.

Az olasz sajtó szerint ami most történik, “az már háború”, a célpont pedig nem csupán Maranello, hanem az FIA-elnök, a korábbi Ferrari-főnök Jean Todt is lehet. Lapértesülés szerint ráadásul egy belső informátor szivárogtathatott a riválisoknak.

“Egy kém épülhetett be a csapatba, aki túl jól ismeri a maranellói technikai titkokat. Aztán megsúgta a riválisoknak, hogy a trükk az átfolyásmérőnél van” – írta az Il Resto del Carlino.

“Az FIA nem tudott bizonyítékokat felmutatni, de az esetleges félreértések tisztázása érdekében megváltoztatta az átfolyásmérővel kapcsolatos szabályokat.”

A paddockban terjedő pletykák szerint az információkat eredetileg a Mercedes szerezte meg, majd továbbpasszolta őket a Red Bullnak. A szövetséggel már a Red Bull lépett kapcsolatba.

Egy magyarázat szerint az addigi csapatfőnök Maurizio Arrivabene 2018 végi eltávolítása után két pártra szakadt a Ferrari, és kialakult egy Mattia Binotto-ellenes csoport. Ennek tagjai közül léphetett valaki akcióba, és mártotta be saját csapatát a riválisoknál.