A globálisan egyre több helyen feltűnő koronavírus-fertőzések, az ezek miatt bevezetett vesztegzárak, (be)utazási korlátozások miatt a nemzetközi/globális sportesemények, -sorozatok nagyon nehéz helyzetben vannak.

A MotoGP a hét elejére lefújta az idei bajnokság első két, katari és thaiföldi fordulóját, és könnyen lehet, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is ilyesmire készül, ez derül ki legalábbis a szervezet által ma kiadott közleményből:

„Az FIA az Egészségügyi Bizottságát irányító Prof. Gerard Sillant vezetésével, az illetékes hatóságokkal és a tagszervezeteivel közösen szorosan követi év elején Kínából kiindult és eddig leginkább Kínát sújtó koronavírus-járvány fejleményeit. Az FIA áttekinti a különböző versenynaptárakat, és ha szükséges, kész megtenni bármilyen lépést a globális motorsportközösség és a nagyközönség megóvása érdekében” – írták.

Pillanatnyilag és elvileg a Forma-1 idei első három hétvégéje sínen van, csak az április 17-19-i Kínai Nagydíjat halasztották el határozatlan időre, de képlékeny, folyamatosan változó helyzet miatt nagyon nehéz a döntéshozók dolga.

F1: Több futam is eleshet 1

A Williams megbízott csapatfőnöke, Claire Williams így beszélt hétfőn egy szponzori rendezvényen:

„Nagyon komoly helyzet ez. Globális sportágként több ezer embert utaztatunk körbe a világon, nem is beszélve a helyszínekre utazó nézőkről, szóval nagy a mozgás, végtelenül felelősnek és reakciókésznek kell lennünk.”

„Pillanatnyilag képlékeny minden. Folyamatos kapcsolatot tartunk az illetékes hatóságokkal és az F1 vezetésével, várjuk az iránymutatásokat. De szó szerint óráról órára változik a helyzet. Az F1-ben a helyszínekre utazó sok-sok ember miatt nagyon nehéz ezt menedzselni. A tetejébe ott vannak még a tengeri és légi szállítmányok is, a szállítás költségeivel.”

„Szeretnénk versenyezni, de biztosnak kell lennünk abban, hogy az embereink biztonságban vannak. Szóval várjuk az iránymutatásokat.”