A koronavírus-járvány komoly bizonytalanságot jelent a 2020-as Forma-1-es világbajnokság szempontjából is, a karanténok, utazási korlátozások miatt minden a levegőben lóg.

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat két hét múlva rendezik, az ország és Melbourne elvileg készen áll a verseny megrendezésére, de az Európában leginkább érintett Olaszországból induló F1-es szereplők, azaz a Ferrari, az Alpha Tauri csapattagjai és a gumiszállító Pirelli dolgozói elakadhatnak út közben, vagy épp az Ausztráliába való beutazásnál.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto azt modnja, hogy biztosítékot szeretne arra, hogy valóban versenyezhetnek majd Melbourne-ben, különben elindulni sincs értelme.

„Az indulás előtt egyszerűen biztosítékra van szükségünk. A orvosi ellenőrzések vannak, előre tudni akarunk róla. Pontosan kell tudnunk, mi lesz, értenünk kell a problémákat és a lehetséges következményeket” – idézte Binottót a Motorsport.com.

„Természetesen védenünk kell a dolgozóinkat. Kollektíven és egyénenként is felelősek vagyunk értük. Szóval fontos, hogy az indulás előtt tényleg tiszta legyen a kép, akármi is a helyzet” – folytatta.

F1: Biztosíték nélkül nem megy Ausztráliába a Ferrari 1

„És nem is csak két csapatról van szó, hiszen (motorszállítóként) a Haasnak és az Alfa Romeónak is mi nyújtunk műszaki támogatást. Szóval legalább négy csapatot érint a dolog, plusz ott van a Pirelli. Szóval mi lesz, ha végül négy csapat nem tud rajthoz állni, lesz futam vagy sem? Ez nem rajtam múlik.”

Pillanatnyilag Ausztrália még sínen van, de a második forduló, a Bahreini Nagydíj sorsa elég kérdőjeles, ugyanis a királyság a Forma-2-es tesztre érkező olaszokat is igen nehezen engedte be a héten, a hétvégén pedig két hétre minden gyülekezést betiltottak. Az ottani F1-es nagydíjat elvileg a március 20-22-i hétvégén rendezik.

Bahrein mellett két további Forma-1-es versenyhelyszínen hozott fejleményeket a hétvége: Monacóban is meglett az első koronavírus-fertőzött, míg Franciaországban pillanatnyilag minden 5000 fősnél nagyobb tömegrendezvényt betiltottak.