A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már két héttel ezelőtt elnapolta az áprilisi Kínai Nagydíjat, de a koronavírus terjedése további bizonytalanságokat teremtett.

Ahogy köztudott, Európában Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, a faenzai központú Alpha Taurinál egyebek mellett már a kézfogásokat is betiltották.

„A koronavírus az Alpha Tauri szempontjából nagyon komoly téma” – mondta a csapatfőnök, Franz Tost. „A dolgozóinknak különleges viselkedési szabályokat adtunk, drasztikusan csökkentettük az utazásokat, a vörös zónákban élő munkatársaink pedig otthon maradnak. Nem szeretnénk, ha bejönnének a gyárba, a beszállítóink képviselőit sem fogadjuk. Remélem, hogy Faenzában és Bolognában nem jelenik meg a fertőzés, nem kerülünk a vörös zónába, de a helyzet óráról órára változik.”

F1: Betiltották a kézfogást 1

„Azt meg majd meglátjuk, mi lesz a melbourne-i és a bahreini versenyekkel. A logisztika is folyamatosan változik. Repülőjáratokat kell váltanunk, mert Szingapúron és Hongkongon keresztül már nem utazhatunk.”

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto is hasonlóan nyilatkozott:

„Egyértelműen figyelni kell arra, hogy helyesen cselekedjünk. Voltak, akik már elhalasztották az utazásokat, hogy biztosra mehessünk.”

„Egy hete még normális volt a helyzet, de miután Olaszországban is feltűnt a vírus, már egészen más a szituáció. Az ilyen, sok embert megmozgató sporteseményeken mindannyian veszélyben vagyunk” – ismerte el a Mercedes-főnök Toto Wolff.

F1: Betiltották a kézfogást 2

A Williams-főnök Claire Williams is az utazási nehézségekről beszél: „Egyértelműen problémás lesz a Melbourne-be való utazás, és hogy aztán mi történik Vietnámmal, hogyan jutunk el Bahreinbe satöbbi. Nagy kihívás ez mindannyiunk számára.”

A versenyzők is aggódnak, a renault-s Esteban Ocon egy köhögő újságírótól félig-meddig viccelődve azt kérdezte, hogy ugye nem koronavírusról van szó, de a szurkolóktól is tartanak a pilóták.

„Mindig sok rajongó szeretne velünk közös fotót, és mindig igyekszünk is kedvesek lenni velük, de most nem könnyű ez” – jegyezte meg Daniel Ricciardo.