Miután a williamses versenyzői visszatérés kiábrándítóan alakult, Robert Kubica a szezon végén búcsút intett a csapatnak. A lengyel azonban a legkevésbé sem vonult vissza, amellett, hogy idén a Német Túraautó-bajnokságban vezet majd egy BMW-t, a Forma-1-ben is kapott munkát, az év elején bejelentették, hogy az Alfa Romeo tesztpilótájaként szerződtették.

A lengyel ebben a minőségében már szerdán, a tesztelés első napján újra F1-esbe ül, Barcelonában ő vezeti majd elsőként az alakulat 2020-as modelljét. (Barcelonában igen, de azért múlt pénteken a filmezésbe csomagolt shakedownon Kimi Räikkönen már lehúzott pár tucat kilométert Fioranóban.)

Nem meglepő a dolog: ha Kubicától érdemi tesztelői-fejlesztői munkát várnak – márpedig ebben nagyon jó, számos csapat szívesen leigazolta volna ilyen szerepben –, ismernie kell az autót, persze az sem lehetett hátrány, hogy személyes támogatója, a lengyel olajcég, az Orlen az idei évtől az Alfa Romeo névadó szponzora lett.

És hogy van-e még remény arra, hogy a 35 éves pilóta újra az F1-ben versenyezzen? Ő nem zárja ki ezt sem.

„Lehetséges. Persze az is lehetséges, hogy a tavalyi abu-dzabi futam volt az utolsó F1-es versenyem. Az F1 az F1. Megpróbálok reális, de okos választ adni: öt-hat évvel ezelőtt senki sem hitte volna, hogy visszatérek, de én sosem zártam ezt ki, és vissza is tértem” – nyilatkozta a lengyel Przeglad Sportowynak.