2021-ben óriási szabályváltozási csomag lép életbe a Forma-1-ben, egy területen azonban minden marad a régiben: a 2014-ben bevezetett 1,6 literes turbós V6-os hibrid erőforrások maradnak.

Azokkal sem terveznek azért örökre, 2025-ben változhat a motorformula, akár kétütemű motorokra is válthat a sportág, árulta el a Forma-1 műszaki agytrösztjének vezetője, Pat Symonds. Persze nem a Trabantokból ismert darabokra kell gondolni…

„Meg kell vizsgálnunk, milyen motorjaink lesznek a jövőben, és pontosan ezzel is foglalkozunk most. Én nagyon szeretném, ha kétütemű motorok jönnének” – mondta egy motorsport-konferencián az egykori Benetton-, Renault- és Williams-szakember.

Kétütemű motorok jöhetnek a Forma-1-ben? 1

Pat Symonds (Fotó: Twitter/Racecar Engineering)

„Sokkal hatékonyabbak, nagyszerű a hangjuk, a régi kétüteműek sújtó problémák jelentős része pedig már nincs jelen. A boxermotor kezd újra népszerűvé válni, és az utcai autókban is 50 százalék körüli hatékonyságra képes. A közvetlen befecskendezésnek, a turbótöltésnek és az új gyújtási rendszereknek köszönhetően a modern kétütemű motorok nagyon hatékonyak és alacsony károsanyag-kibocsátásúak. Szerintem szép jövő áll előttük.”

Symonds úgy gondolja, az e-mobilitás előretörése ellenére nagyon sokáig maradnak még a belső égésű motorok:

„Szerintem igen valószínű, hogy sokáig lesznek még belső égésű motorok, legfeljebb majd hidrogénnel működnek. Nekem meggyőződésem, hogy hosszú jövője van még a belső égésű motoroknak, sokkal hosszabb, mint a politikusok hiszik, akik mindent az elektromos autókra tesznek. Semmi gond az elektromos autókkal, de megvannak az okai, hogy miért nem jelentenek megoldást mindenki számára.”