A Forma-1-es versenybíráskodás a kritikák állandó tárgya, de az idei év a korábbiaknál is problémásabbnak látszott, néha egészen nyilvánvaló dolgokat nem büntettek a stewardok (például Sebastian Vettel monzai időmérős pályaelhagyása), míg máskor apróságból született finoman szólva is vitatható büntetés (a győzelembe kerülő kanadai időbüntetés, hogy egy újabb vetteles példát hozzunk, de bőven akadt mindkét típusból).

A Motorsport.comnak nyilatkozva a Red Bull-os Max Verstappen is elég lesújtó véleményt fogalmazott meg a versenybírók 2019-es munkájáról.

„Olyan ez, mint a fociban, nem? Mindig mások a bírók, és egyesek könnyebben adnak sárga lapot, mint mások. Ilyen szempontból ugyanolyan. Nyilván tudom, hogy van szabálykönyv, de azért a stewardoknak is van beleszólása, hogy pontosan melyik szabályt alkalmazzák” – magyarázta a holland.

Verstappen: A focibírók szintjén az F1-es stewardok 1

Verstappen a fentiekkel együtt igyekszik megértő is lenni, miután a 2018-as Brazil Nagydíj végén történt lökdösődését követően büntetésként a Forma-E év eleji futamán az FIA versenybírói mellett segédkezett.

„De rendben van ez. Amikor rád szabják ki a büntetést, persze, hogy rossz, kivéve, ha tényleg valami nagyon rosszat csináltál, mert akkor el kell fogadni. De amikor valami fifty-fiftynek tűnik, és megbüntetnek, akkor az ember mindig megkérdőjelezi.”

„De nehéz dolguk is van. Én is voltam már ott velük, láttam, milyen, amikor büntetést kell kiosztani. Nem könnyű. És ők sem szeretnek büntetni, de néha egyszerűen kénytelenek, mert olyanok a szabályok. Talán érdemes lenne néhány szabályt kivezetni vagy legalább átfogalmazni.”