A Ferrari új főnöke, Mattia Binotto a szezon előtt jelezte, hogy – véleményes helyzetekben – a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel lesz a csapat első számú pilótája, az F1-ben mindössze második, a Scuderiánál első évét kezdő Charles Leclerc dolga pedig a tanulás, a fejlődés lesz.

A fiatal monacói végül minden várakozást felülmúlóan versenyképesnek bizonyult, az évet a legtöbb pole-pozícióval, Vettelnél több futamgyőzelemmel zárta, a bajnokságban is tapasztalt csapattársa előtt végzett.

Sokan már az idény közben Leclerc első számúvá tételét és/vagy Vettel lefokozását, sőt menesztését követelték, de a főnök, Mattia Binotto szerint a jövőre még lekötött német továbbra is “kulcsszereplő” a csapatnál.

“Évek óta itt van, jól ismeri a csapatot. Nagyon tapasztalt, négy világbajoki címet nyert, és döntő szerepet játszott az idei autó fejlesztésében is. Kétség sem fér hozzá, hogy egy ilyen pilótának kulcsszerepe van a projektünkben” – mondta.

F1: Vettel továbbra is “kulcsszereplő” a Ferrarinál 1

Binotto hozzátette, hogy az idei autó “instabilitása” és a meglepően gyors fiatal csapattárs egyértelműen hozzájárult Vettel idei bukdácsolásához.

“A helyzet egyértelműen fejfájást jelentett Sebnek. De nagyon elemzően állt hozzá, igyekezett javulni. Az idény második felében, amikor már jól érezte magát az autóban, Seb nagyjából ugyanazt a szintet hozta a versenyen (mint Leclerc). Az időmérőkön Charles volt a gyorsabb.”

Leclerc berobbanása persze hoz azért változást: a főnök már korábban tisztázta, hogy jövőre nem lesz első és második számú pilóta, a szezon elején szabadon küzd majd a monacói és a német.

F1: Vettel továbbra is “kulcsszereplő” a Ferrarinál 2

Az idei, finoman szólva is felemás idény után 2020-ban valódi bajnoki kampánnyal kellene reagálnia, de Binotto szerint semmiképp sem tekinthetők a jövő év favoritjának.

“Abu-Dzabiban láthattuk, hogy nem a miénk a legjobb autó, tehát a favorit az a csapat lesz, amelyik a legutóbbi hat világbajnoki címet nyerte” – utalt a Mercedesre.

“De már kész az új kasztnink, most teljesítjük a törésteszteket, a homologizációt. Lesz még néhány körünk a szélcsatornában, aztán készen is áll a barcelonai tesztre szánt csomagunk” – tette hozzá.

A Ferrari a mezőnyből elsőként már a múlt héten bejelentette 2020-as autójának leleplezési dátumát, a jövő évi maranellói járgányt február 11-én mutatják majd be.